Jongeren stimuleren en enthousiast maken voor een baan in de horeca is van groot belang voor de toekomst van onze branche. Inspirerende professionals die zich hier vol passie voor inzetten zijn dan ook onmisbaar. Gelukkig hebben we in ons land volop leermeesters die hun kennis graag doorgeven aan de nieuwe generatie. Om deze bijzondere groep vakmannen en -vrouwen in het zonnetje te zetten, heeft Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) het Leermeesterlintje in het leven geroepen. Een onderscheiding voor excellente leermeesters die zich bovengemiddeld inzetten voor leerlingen en het onderwijs.

Het Leermeesterlintje is dus bedoeld voor excellente (SVH) leermeesters, maar wat maakt een leermeester excellent? Volgens Ricardo Eshuis, directeur van SVH, zijn er verschillende redenen te benoemen. “Een excellente leermeester wordt door zijn of haar (oud)leerlingen gezien als inspirator, de grondlegger van de loopbaan in het vak,” aldus Ricardo. “Hij of zij valt op door zich jarenlang in te zetten voor de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven. Maar bovenal door het bieden van goede begeleiding in een veilige werkomgeving; een omgeving waarin je mag leren van je fouten. Excellentie blijkt niet uit één aspect maar uit vele. Vandaar dat we het ook zo belangrijk vinden dat de voordrachten uit de sector zelf komen.”

Het visitekaartje van de branche

Leermeesters vormen de grootste groep opleiders binnen de horeca en zijn het visitekaartje van de branche. Zij staan aan het begin van veel mooie carrières. Ricardo: “Je ziet bij de nieuwe generatie leermeesters een gevoel van trots om leerlingen, maar ook nieuwe medewerkers, te mogen begeleiden. Zij leggen daarmee de basis voor een goede werksfeer, waarin persoonlijke ontwikkeling en presteren gelijk opgaan.”

Goed werkgeverschap

Investeren in de nieuwe generatie is ontzettend belangrijk, vooral nu het steeds lastiger is om goed personeel te vinden en te behouden. Goed werkgeverschap speelt hierin een grote rol. En dat draait niet alleen om het betalen van een eerlijk salaris, maar ook om het bieden van ruimte voor ontwikkeling en zelfontplooiing. “Door de grote personeelstekorten is extra zichtbaar geworden dat we als sector zelf nog meer aan de kar moeten trekken,” vindt Ricardo. Voor de toekomst van het vak zijn leermeesters dan ook belangrijk. Niet alleen voor nieuwe aanwas, maar ook voor personeel dat al in de branche werkzaam is kunnen leermeesters veel betekenen. Ricardo: “De zogenaamde Leermeester+ is een nieuwe stap in de verdere ontwikkeling van de professionaliteit van de leermeester. Een Leermeester+ is extra geschoold en begeleidt naast leerlingen ook huidige en nieuwe medewerkers.”

Een leermeester voordragen?

Ken jij in iemand die een leermeesterlintje verdient? Het voordragen van een excellente horeca-leermeester voor een SVH Leermeesterlintje kan het hele jaar door via de website van SVH. Hier vind je ook alle voorwaarden. Wil jij zelf ook het verschil maken? Volg dan een cursus, bijvoorbeeld bij onze voordeelpartner HOC.nl, en word zelf erkend leermeester! En bekijk ook eens de online trainingen die we samen met SVH hebben ontwikkeld.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens