Gerwin Kuiper van restaurant NoVice heeft na een energiescan verschillende energiebesparende maatregelen genomen. “We ontdekten dat we met simpele stappen al flink voordeel behaalden op de energierekening.”

Restaurant NoVice in Vierhouten is gevestigd in een oude boerderij uit 1843. Gerwin is met het verduurzamen van het pand al meerdere jaren bezig. Onlangs heeft hij de cv-ketel vervangen: “Alles dat kapot gaat en vervangen moet worden, proberen wij met een zo hoog mogelijk energielabel terug het bedrijf in te brengen.

Energiescan

Eind 2021 kwam er bij Gerwin een adviseur langs om te kijken welke maatregelen restaurant NoVice kan nemen om energie te besparen. Gerwin: “Vlak nadat de energiescan was uitgevoerd, ging de cv-ketel kapot. Toen konden we die mooi vervangen.” De oude vr-ketel (verbeterd rendement) is vervangen door een hr-ketel (hoog rendement). “We hebben nu meer warm water met minder energieverbruik en dus ook minder kosten.”

Nog meer besparende investeringen

“Wij stapten eerder al over op ledverlichting, vervingen onze koelkasten en isoleerden het dak. Het uitvoeren van energiebesparende maatregelen kost in eerste instantie natuurlijk ook geld. Die investering betaalt zich pas na bepaalde tijd uit.” Benieuwd hoeveel en hoe Gerwin precies heeft bespaard? Lees het hele artikel op Klimaatplein.com.

Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

Wil jij ook meer energie besparen en verduurzamen? De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) helpt ondernemers die jaarlijks minder dan 25.000 m3 aardgas(equivalent) en 50.000 kWh elektriciteit verbruiken. Met deze subsidie kun je een adviseur inhuren voor een energieadvies op maat. Én voor ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dat advies. Kijk op de site van het rvo voor meer informatie over deze subsidieregeling.

Informatieplicht energiebesparing

Verbruik jij meer dan 25.000m3 gas en 50.000 kWh elektriciteit? Dan ben je wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Kijk hier voor meer info over deze energiebesparingswet en hoe daarmee om te gaan.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Klimaatplein.com