Ondernemers hebben vaak weinig tijd en capaciteit om uit te zoeken hoe ze energie kunnen besparen en de CO2-uitstoot van hun bedrijf kunnen verlagen. Voor mkb-ondernemers is er daarom de Subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM). Via deze regeling kun je een vergoeding aanvragen voor de inhuur van een adviseur voor energieadvies op maat en de uitvoering hiervan. De regeling was tijdelijk gesloten vanwege onjuist gebruik, maar is sinds 1 april weer open.

Afgelopen zomer werd de regeling gesloten, omdat er signalen waren dat energie-adviseurs en deur-aan-deurverkopers de regeling misbruikten. De regeling is vanaf 2023 iets aangepast om de kwaliteit van de adviezen en ondersteuning te verbeteren. Zo moet de energieadviseur tenminste twee jaar ervaring hebben met het adviseren van mkb-ondernemers over energiebesparing en verduurzaming. Op de website van de RVO kun je lezen wat de voorwaarden pecies zijn.

Energieadvies en ondersteuning maatregelen

Mkb-ondernemers die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen kunnen subsidie krijgen voor het laten opstellen van een professioneel advies door een energieadviseur. Deze adviseur zoekt per bedrijf uit wat de beste manier is om energie te besparen en de CO2-uitstoot te beperken van zowel het bedrijfspand als de bedrijfsvoering. Isolatie? Zonnepanelen? Zonneboilers? Een warmtepomp? Of een combinatie? En welke energiewinst valt er te winnen in de bedrijfsvoering? Denk aan koeling, keuken- of ICT-apparatuur, elektrische bedrijfswagens.

Ook kun je subsidie aanvragen voor ondersteuning bij het uitvoeren van de maatregelen, bijvoorbeeld door een accountant of projectleider in te schakelen voor het inkooptraject van de maatregelen en het regelen van financiering. De overheid vergoedt tachtig procent van het advies en de ondersteuning; twintig procent is voor eigen rekening.

Voor wie geldt deze subsidie?

De subsidie is beschikbaar voor mkb-bedrijven met een relatief laag energieverbruik (minder dan 50.000 kWh elektriciteit en 25.000 m3 aardgas) die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen. Voor deze doelgroep is namelijk nog weinig ondersteuning beschikbaar. Mkb-bedrijven met een hoog verbruik zijn wettelijk verplicht om energiebesparingsmaatregelen te nemen en moeten hierover rapporteren bij de gemeente of Omgevingsdienst. Hier zijn branchespecifieke lijsten met erkende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder voor beschikbaar.

Hoe vraag je de subsidie aan?

Aanvragen van de subsidie kan van 1 april tot en met 30 september 2023 bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO). Hier staan de voorwaarden voor de subsidie precies omschreven. Het subsidiebedrag voor het verduurzamingsadvies is minimaal € 400 en maximaal € 750. Het maximale subsidiebedrag voor advies én ondersteuning samen is € 2.500.

Meer weten?

Kijk voor meer info over de subsidieregeling op de website van het RVO, subsidieregeling verduurzaming mkb.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens