Eerdere onderzoeken vlak voor corona toonden aan dat het met de naleving van de regels uit de Alcoholwet (voorheen Drank- en Horecawet) slecht is gesteld in de Amsterdamse horeca.

Het gaat hierbij om de controle op de leeftijdsgrens voor het verstrekken van alcohol en het doorschenken aan personen in kennelijke staat van dronkenschap. We scoren zelfs heel veel slechter dan de landelijke gemiddelden. De gemeente en ook Koninklijke Horeca Nederland vindt dit onacceptabel. Binnenkort wordt er een nieuw onderzoek uitgevoerd met zogenaamde mystery visits. We verwachten een betere score. Dat zal niet van zelf gaan en we doen dan ook een dringende oproep aan ondernemers en leidinggevenden om hier aandacht voor te hebben de komende tijd en je team hierin te begeleiden.

Door de coronamaatregelen is er wat minder aandacht geweest voor controles op de naleving van de regels. Doe er alles aan om hoge boetes of zelfs het intrekken van je exploitatievergunning te voorkomen. De tijd van coulance is voorbij.

Aandachtspunten

  • Het verstreken van alcohol aan minderjaren en/of niet voldoen aan de zogenaamde vergewisplicht om na te gaan of iemand 18 jaar is. Alle jongeren, ook ouder dan 18 jaar moet gevraagd worden naar een ID om aan te tonen dat ze 18 jaar of ouder zijn. Neem het voorbeeld van de supermarkten waar de naleving inmiddels beter gaat en je structureel wordt gecontroleerd op ID als je alcohol koopt.
  • Het verstrekken van alcohol aan gasten in kennelijke staat van dronkenschap.

KHN heeft een aantal instrumenten om je daarbij te helpen

  • De training Alcohol en doorschenken (op dit moment is er nog geen datum bekend, maar stuur een e-mail naar amsterdam@khn.nl en we nemen contact op zo gauw er een datum bekend is). Heb je binnen jouw bedrijf minimaal 12 deelnemers dan kunnen we het ook in company voor je organiseren en doen we een gepast aanbod.
  • De gratis e-learning Verantwoord alcohol schenken. Laat elke medewerker deze met een certificaat afsluiten.

Voor vragen, neem contact op met onze regiomanagers:

Eveline Doornhegge: e.doornhegge@khn.nl / 06 51 49 07 09.
Simone van Laar: s.vanlaar@khn.nl / 06 22 80 68 92.


Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens