Lees in deze nieuwsbrief meer over onder andere: bespaar en neem deel aan de Food Waste Challenge, toekomstbestendige banen en Rif subsidie waarmee we gezamenlijk met overheid, onderwijs en ondernemers aan de slag gaan om het hybride onderwijs te ontwikkelen.

Sinds 1 januari 2022 ben ik jullie regiovoorzitter KHN Fryslân. Een leuke en uitdagende functie waar ik met veel plezier aan werk. Leuk omdat je veel met ondernemers te maken hebt en dat is altijd inspirerend. Uitdagend omdat we als horecaondernemers veel te verduren hebben gehad tijdens de afgelopen coronajaren. Uitdagend ook omdat we nog steeds niet in rustig vaarwater zijn terechtgekomen. Ik hoef alle oorzaken daarvan niet nog eens op te sommen, we hebben er dagelijks mee te maken. En wat is het dan fijn om te merken dat velen van jullie dan gewoon een tandje bijzetten en creatieve oplossingen bedenken. Dat vind ik echt het leuke van samenwerken met ondernemers.

Samen met de afdelingsvoorzitters vormen we het regiobestuur. Viermaal per jaar vergaderen we over alles wat er speelt binnen KHN Fryslân. Daarnaast is er een kopgroep waarin we de vergaderingen voorbereiden en lopende zaken bespreken. De leden van deze kopgroep vind je onderaan deze pagina. Heb je iets te melden of heb je een vraag? Laat het ons weten! Met vragen over je bedrijfsvoering kun je natuurlijk altijd terecht bij onze regiomanager Aly Meindertsma.

Ik neem ook even de vrijheid om jullie te wijzen op de Food Waste Challenge. Wij zijn daar met KHN Fryslân partner van en we hebben ruimte voor 15 ondernemers. De kosten worden betaald door Rabobank, TAF en KHN. Je kunt hiermee fors besparen op je waste en zo je bruto marge verbeteren. Schrijf je snel in want vol = vol! Zie verderop deze update voor meer informatie.

Rest mij nog jullie een hele fijne zomer te wensen! Een zomer vol met blije gasten en voldoende personeel. En in goede gezondheid natuurlijk. Tot binnenkort!

Kor van der Meulen

Versterken afdelingen

Na de roerige coronaperiode hebben we geconstateerd dat de lokale lobby richting gemeenten erg belangrijk is. Daarom zijn we de afgelopen periode druk bezig om de lokale/gemeentelijke afdelingen weer op te zetten. In bijna alle gemeente zijn leden die zich actief inzetten voor jullie belangen. In de gemeenten Waadhoeke, Weststellingwerf, Opsterland, de Fryske Marren, Vlieland en Terschelling zoeken we nog versterking. Wil jij je ook inzetten voor de horeca in jouw gemeente? Neem dan contact op met Melle Bakker (secretaris, 06 53 40 32 01) of met Aly Meindertsma (regiomanager 06 53 35 07 09).

Focus

Onze focus regionaal en lokaal ligt met name op herstel na corona; vitale horeca; eerlijk speelveld; recreatie en toerisme; onderwijs en Arbeidsmarkt en duurzaamheid. Heb je hierover vragen, belangrijke input of voorbeelden laat het ons dan weten, we gaan graag met je in gesprek.

Toekomstbestendige banen

Samenwerking met Provincie en Onderwijs om de sector te professionaliseren en het optimaliseren van de instroom naar de sector. Lees hier het Actieplan Opgave Toekomstbestendige Banen 2021-2024.

Gastvrij Fryslân

Vanuit de opgave Toekomstbestendige banen is er door Friesland College en Friese Poort een Rif aanvraag toegekend. Met deze Rif subsidie gaan we gezamenlijk met overheid, onderwijs en ondernemers de komende 4 jaar aan de slag om het Hybride onderwijs te ontwikkelen in Friesland. Meer informatie op Gastvrij Fryslân | Friesland College.

Vitale horeca

In samenwerking met Van Spronsen & Partners horeca-advies en een samengestelde stuurgroep met horecaondernemers, KHN en andere betrokkenen is in het derde kwartaal van 2021 gestart met een traject voor het restaurantsegment binnen de gastvrijheidssector. In januari van 2022 is het eerste deel van het traject afgerond, gepresenteerd en als rapportage opgeleverd.

Beoogde vervolg

Voor het vervolg van het traject willen we inzoomen op individuele bedrijven binnen de restaurantsector, om op basis van een beoordeling te komen tot aandachtspunten en aanbevelingen die de kwaliteit van de restaurantmarkt verbeteren. Dit vervolg bestaat uit:

  • Kwalitatieve beoordeling van alle individuele restaurants (662), waarbij gekeken wordt naar interieur, exterieur, locatie, faciliteiten, assortiment, prijsniveau en eventuele andere relevante thema’s.
  • Inzicht in de marktpositie van alle restaurants in Friesland en positioneringsmatrices van deelgebieden en sub-sectoren.
  • Aandachtspunten en aanbevelingen om de marktpositie van individuele restaurants te verbeteren of aanbevelingen om een deelgebied aantrekkelijker te maken; hoe kan de restaurantmarkt zorgen voor een aantrekkelijker aanbod binnen een gebied voor zowel de thuismarkt als inkomend toerisme?

Na het bovenstaande beoogde vervolg is een verdere verdieping mogelijke met enquêtes en/of interviews voor themagerichte aandachtpunten en aanbevelingen op gebied van duurzaamheid, personeel, digitalisering, op financieel vlak of op ondernemerschap. Ook kan ondersteund worden in het beoordelen van levensvatbaarheid of continuïteitsperspectief na corona. Voordat dit plaats kan vinden is het echter zaak eerst de restaurants met een problematische marktpositie in beeld te brengen. Dat is de stap die nu voorligt.

Food Waste Challenge

In samenwerking met de Rabobank en de Taf starten we op 3 oktober met de Food Waste Challenge. Normaal kost dit traject € 300, maar door bovengenoemde samenwerking wordt dit gratis beschikbaar gesteld. Voordeel is dat je inzichtelijk krijgt hoeveel eten je weggooit en hoe je dit kunt beperken en direct ook kosten bespaard. Bedrijven die al hebben deelgenomen zijn stuk voor stuk heel enthousiast! Er zijn 15 plaatsen beschikbaar dus reageer snel want vol = echt vol. Dus heb je interesse, meld je dan zo spoedig mogelijk aan via Food Waste Challenge.

Namens de kopgroep KHN Fryslân, een fijne zomer gewenst!

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens