Afgelopen week heeft KHN contact gezocht met de gemeente en de directeur van IN Amsterdam Expatcenter inzake het trage proces van toewijzen van een BSN nummer aan vluchtelingen.

Volgens KHN moet dit proces veel vlotter omdat de arbeidstekorten in de branche hoog zijn en veel mensen graag aan het werk willen.

De reden voor het trage proces komt doordat alle vluchtelingen eerst geregistreerd moeten worden in de Basis Registratie Personen (BRP). Hier is helaas nog geen informatie online over te vinden. De reden hiervoor is dat de gemeente alle mensen, die zich de afgelopen weken bij het HSPA (Humanitarian Service Point Amsterdam) hebben gemeld, aan het benaderen zijn voor een afspraak. Deze personen worden gebeld op het Oekraïense nummer dat ze daar hebben achtergelaten.

Mocht je dus Oekraïners in dienst willen nemen dan is de eerste vraag die je moet stellen of ze zich bij het HSPA hebben gemeld. Als dit niet het geval is dan is, op dit moment, de snelste route naar een afspraak in de BRP om zich alsnog te melden bij het HSPA, Stationsgebouw de Oost. Adres: Stationsplein 7, 1012 AB Amsterdam. Dit kan zonder afspraak. Daar zal dan gelijk een afspraak gemaakt worden voor een inschrijving in de BRP die op korte termijn (men zegt binnen 48 uur) zal plaatsvinden bij Stadsloket Zuid, President Kennedylaan 923, 1079 MZ Amsterdam. Over een week of twee zou het zo kunnen zijn dat de tussenstap van het HSPA eruit gaat en dat mensen rechtstreeks een afspraak kunnen maken bij Stadsloket Zuid. Als hier meer informatie over beschikbaar is dan zullen wij dat melden.

Registratie

Voor wat betreft het registreren van andere Europeanen is er voorlopig nog een lange wachttijd voor een afspraak. Er zijn 10 nieuwe specialisten aangenomen bij de Stadloketten en die worden op dit moment ingewerkt. Het duurt doorgaans een maand of twee voordat zij zelfstandig kunnen werken. Op termijn moet dit ervoor zorgen dat de capaciteit voor de reguliere processen weer voldoende is om de grote instroom aan te kunnen. Dit probleem is kenbaar gemaakt door KHN bij het gemeentebestuur en heeft inmiddels zeer de aandacht van de wethouder Economische Zaken.

Daarnaast is er ook gesproken over de mogelijkheid voor het tijdelijk registreren op een bedrijfsadres voor kennismigranten. Helaas is dat nu nog niet duidelijk of dit mogelijk is. Er zitten namelijk wat haken en ogen aan, omdat hier hele duidelijke afspraken tussen gemeente en bedrijven over zijn. Die afspraken zouden dan eerst ook breder getrokken moeten worden.

Meer informatie

Kijk voor verdere informatie inzake verhuizen uit het buitenland naar Amsterdam op de website van gemeente Amsterdam Verhuizen vanuit het buitenland naar de gemeente Amsterdam (immigratie).

Op onze website vind je meer informatie over het aannemen en opvangen van Oekraïense vluchtelingen Wat zijn de regels voor huisvesting van Oekraïense vluchtelingen in mijn logiesbedrijf?

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens