De horeca leeft enorm mee met iedereen die door de situatie in Oekraïne getroffen is. Veel horecaondernemers dragen inmiddels hun steentje bij en verwelkomen Oekraïense vluchtelingen met open armen. Naast landelijke hulpacties en diverse initiatieven om hulpgoederen richting Oekraïne te sturen en geld in te zamelen, zijn er ook logiesbedrijven (hotels, vakantieparken, pensions, etc.) die (tijdelijke) huisvesting kunnen én willen bieden. Denk je er ook aan je steentje bij te dragen op deze manier? Dan is het belangrijk om hier heldere afspraken over te maken. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Afspraken maken over huisvesting vluchtelingen

Als je als horecaondernemer wil bijdragen aan het huisvesten van Oekraïense vluchtelingen, kun je hiervoor bij de gemeente terecht. Zij zijn hiervoor de aangewezen partij. In samenspraak met jouw gemeente kan een regeling worden opgesteld, waarbij verschillende zaken aan bod komen: vergoeding, aantal personen op een kamer, minimale en maximale verblijfsduur, volpension of halfpension voor eten en drinken, schoonmaak en wassen van kleding, etc. Wil je als horecaondernemer dus helpen met het huisvesten van vluchtelingen? Neem dan voor zo’n dergelijke regeling contact op met jouw gemeente.

Mag een Oekraïense vluchteling aan de slag in de horeca?

Na de nodige rust en verzorging, zijn er Oekraïners die aangeven graag aan de slag te willen. Sinds 1 april mag je werknemers uit Oekraïne aannemen zonder dat een tewerkstellingsvergunning nodig is. Lees deze veelgestelde vraag voor meer informatie: Mag ik werknemers uit Oekraïne aannemen?

Flyer ‘wees veilig op de vlucht’

Vang je vluchtelingen op in jouw bedrijf? Deel met hen dan de flyer ´Wees veilig op de vlucht´ met tips over reizen, geld en werken in Nederland. De flyer is tot stand gekomen op initiatief van CoMensha en is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Oekraïens.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens