Ja, je mag sinds 1 april 2022 werknemers uit Oekraïne aannemen zonder dat een tewerkstellingsvergunning nodig is. Je moet uiteraard een normale arbeidsovereenkomst opstellen.

Engelstalige modelcontracten horeca-cao

We hebben Engelstalige modelcontracten volgens de horeca-cao die je daarvoor kunt gebruiken. We adviseren om de arbeidsovereenkomst niet langer te laten duren, dan dat er toestemming is om te werken vanwege de Richtlijn Tijdelijke Bescherming.

De werknemer heeft een BSN-nummer nodig om het loon uit te betalen. Dit nummer krijgen ze als ze zich inschrijven in de gemeente waar ze wonen. Let op onderstaande aanvullende voorwaarden:

Richtlijn Tijdelijke Bescherming

De medewerker moet vallen onder de zogenaamde Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Vluchtelingen uit Oekraïne die onder deze richtlijn vallen, krijgen een pasje of sticker in het paspoort van de IND waaruit blijkt dat ze onder deze richtlijn vallen en in Nederland mogen werken.

Voor vluchtelingen met een Oekraïens paspoort geldt dat zij in ieder geval tot 4 maart 2024 onder de richtlijn vallen en dus ook tot deze datum in Nederland mogen verblijven en werken.

Voor vluchtelingen die in Oekraïne woonden, maar geen Oekraïens paspoort hebben, geldt dat zij slechts tot 4 september 2023 onder de richtlijn kunnen vallen. Zij mogen dus na deze datum niet meer werken in Nederland.

Update 5-9-2023
:
Momenteel buigt de Raad van State zich over het vraagstuk of de richtlijn voor derdelanders gestopt mag worden. Dit betekent dat derdelanders tot de uitspraak van de Raad van State nog wel gebruik kunnen maken van de rechten van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming en dus mogen werken.
We adviseren bij twijfel om contact op te nemen met de IND en hun website in de gaten te houden voor de meest actuele informatie.

Melding vooraf

Als je een Oekraïense vluchteling aanneemt, moet je minimaal twee dagen van tevoren schriftelijk melding doen bij het UWV. Je mag de werknemer dus pas laten starten twee dagen nadat je de melding hebt verstuurd.

Loon uitbetalen

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen na aankomst in Nederland bij banken en andere betaaldienstverleners een betaalrekening openen. Zodat ze leefgeld of loon kunnen ontvangen en hun dagelijkse boodschappen betalen. Bij elke betaalrekening zit een IBAN, een betaalpas en de mogelijkheid om via internetbankieren of met een mobiele app te betalen en bankieren. Lees meer op de site van de Betaalvereniging.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over deze regeling en het meldingsformulier op werk.nl (onderdeel van het UWV).

Flyer ‘wees veilig op de vlucht’

Vang je vluchtelingen op in jouw bedrijf? Deel met hen dan de flyer ´Wees veilig op de vlucht´ met tips over reizen, geld en werken in Nederland. De flyer is tot stand gekomen op initiatief van CoMensha en is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Oekraïens.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens