Ja, je mag vanaf 1 april 2022 werknemers uit Oekraïne aannemen zonder dat een tewerkstellingsvergunning nodig is. Je moet uiteraard een normale arbeidsovereenkomst opstellen.

Engelstalige modelcontracten horeca-cao

We hebben Engelstalige modelcontracten volgens de horeca-cao die je daarvoor kunt gebruiken. De werknemer heeft een BSN-nummer nodig om het loon uit te betalen. Dit nummer krijgen ze als ze zich inschrijven in de gemeente waar ze wonen. Let op onderstaande aanvullende voorwaarden:

Richtlijn Tijdelijke Bescherming

De medewerker moet vallen onder de zogenaamde Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Vluchtelingen uit Oekraïne die onder deze richtlijn vallen, krijgen een document van de IND waaruit blijkt dat ze onder deze richtlijn vallen en in Nederland mogen werken. Deze documenten zijn echter nog niet op grote schaal uitgegeven. Daarom geldt er tot en met 30 mei 2022 een overgangsperiode. Tot die datum mag je Oekraïners die aan kunnen tonen dat ze Oekraïens staatsburger zijn (bijvoorbeeld door middel van een paspoort), laten werken zonder het IND document.

Melding vooraf

Als je een Oekraïense vluchteling aanneemt, moet je minimaal twee dagen van tevoren schriftelijk melding doen bij het UWV. Je mag de werknemer dus pas laten starten twee dagen nadat je de melding hebt verstuurd. Tot en met 15 april 2022 is er een overgangsregeling en mag er ook achteraf melding worden gedaan. De medewerker kan tot die datum dus direct aan de slag.

Loon uitbetalen

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen na aankomst in Nederland bij banken en andere betaaldienstverleners voortaan snel een betaalrekening openen. Zodat ze leefgeld of loon kunnen ontvangen en hun dagelijkse boodschappen betalen. Bij elke betaalrekening zit een IBAN, een betaalpas en de mogelijkheid om via internetbankieren of met een mobiele app te betalen en bankieren. Lees meer op de site van de Betaalvereniging.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over deze regeling en het meldingsformulier op werk.nl (onderdeel van het UWV). Leden van KHN kunnen natuurlijk ook contact met ons opnemen via 0348 48 94 89.

Flyer ‘wees veilig op de vlucht’

Vang je vluchtelingen op in jouw bedrijf? Deel met hen dan de flyer ´Wees veilig op de vlucht´ met tips over reizen, geld en werken in Nederland. De flyer is tot stand gekomen op initiatief van CoMensha en is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Oekraïens.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens