Ondanks de toenemende bezetting en iets hogere prijzen voor hotelkamers, krijgen we van het team dat illegale prostitutie aanpakt te horen dat prostitutie nog steeds veelvuldig wordt gesignaleerd in hotels.

In januari heeft de burgemeester van Amsterdam een handhavingspilot aangekondigd inzake prostitutie in hotels, als onderdeel van een samenwerking tussen politie, OM en KHN om misstanden te voorkomen. Alle hotels in Amsterdam hebben in december een brief ontvangen over deze pilot, samen met een flyer met tips om misstanden te voorkomen, te signaleren en te melden. Denk aan illegale prostitutie, kwetsbare minderjarigen, drugs, etc. De inzet van de pilot is om het hotels makkelijk te maken om illegale prostitutie te melden. In reactie op de brief heeft de gemeente al meerdere nuttige meldingen ontvangen met daarin informatie over bekende criminelen en over de wijze waarop overtreders opereren. Ze hopen nog veel meer van deze signalen binnen te krijgen, want daarmee kunnen ze criminele netwerken beter aanpakken en kunnen we mogelijk voorkomen dat een hotel nog langer een interessante locatie is voor illegale prostitutie.

Illegale prostitutie volledig voorkomen is niet mogelijk, maar er zijn wel degelijk maatregelen die hotels kunnen nemen. Denk daarbij aan het trainen van baliemedewerkers, pasjessystemen, de nodige aandacht voor signalen in de overdracht tussen shifts, etc. Regelmatig zien we nog hotels die niet tijdig de nodige maatregelen nemen om misstanden zoals illegale prostitutie te voorkomen. Onbemande hotels bijvoorbeeld zijn extra kwetsbaar. Voor de meeste hotels geldt natuurlijk dat zij ook zelf misstanden willen weren. En met deze ondernemers zoekt de gemeente graag de samenwerking.

In de bijlage de brief van de burgemeester.

Eerder berichtten we je al over Wat te doen bij misstanden in hotels. Onderdeel hiervan is een flyer met een gerichte aanpak en preventieve maatregelen om prostitutie in je hotel te ontmoedigen en aan te kunnen pakken.

Wees alert en voorkom dat je in een handhavingstraject komt.

Heb je vragen neem dan contact op met de regiomanager van KHN Amsterdam: Eveline Doornhegge: e.doornhegge@khn.nl /06 5149 0709 of Simone van Laar: s.vanlaar@khn.nl /06 2280 6892

Bijlage: Brief burgemeester; meldingen prostitutie vanuit hotels


Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens