De gemeente Amsterdam is met een speciaal team actief in de opsporing van vermeende prostitutie in hotels. Ze verwachten daar verdergaande inspanningen in van hoteliers om misstanden te voorkomen.

Het faciliteren van prostitutie is niet toegestaan en kan leiden tot hoge dwangsommen of zelfs sluiting van je hotel. Ondanks dat we zien dat de hotelbezetting toeneemt en de kamerprijzen stijgen, constateren we dat het nog steeds actueel is. Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Lijst met aanbevelingen voor het melden van misstanden

De afgelopen periode zijn er regelmatig misstanden geconstateerd in hotels, waaronder illegale prostitutie. Dit heeft onder andere geleid tot sluitingen. De gemeente ontvangt met regelmaat meldingen van overlast in de hotelkamers door jongeren, soms met seksueel grensoverschrijdend gedrag, waarbij af en toe ook minderjarige meisjes worden aangetroffen. Om de Amsterdamse hotelbranche zo goed mogelijk te ondersteunen om die misstanden tegen te gaan, is een lijst met aanbevelingen gemaakt. Hiermee kunnen hotels mogelijk grensoverschrijdend gedrag door hotelgasten, illegale prostitutie en mensenhandel eerder en beter signaleren en tegen optreden.
De aanbevelingen zijn verwerkt in een flyer voor hoteliers en een flyer voor medewerkers van hotels.

Maatwerk bij prostitutie in hotels: coulance voor hotels die melden

Ook wordt er een pilot gestart om het melden van prostitutie in hotels zo laagdrempelig mogelijk te maken. In het recente verleden zijn hotels gesloten of is een dwangsom opgelegd vanwege illegale prostitutie. Omdat de gemeente Amsterdam hotels wil stimuleren actiever vermoedens van prostitutie te melden, organiseert de gemeente een pilot van een jaar. Tijdens die pilot kan de gemeente, in aanvulling op de bestaande handhavingsmogelijkheden van een sluiting of een dwangsom, in sommige gevallen lichtere maatregelen treffen. Dit kan wanneer een hotel proactief meldt en zich inspant om misstanden te voorkomen. Als een hotel volgens de gemeente al het mogelijke heeft gedaan, kan er coulance worden betracht. Wanneer een hotel veel, maar niet al het mogelijke heeft gedaan, kan de situatie met een waarschuwing worden afgedaan. In de overige gevallen wordt sluiting of een dwangsom opgelegd. Deze pilot biedt dus meer ruimte voor maatwerk per hotel.

Handreiking preventie overvallen

Een overval is een ingrijpende gebeurtenis. Wat kun je als ondernemer doen om de risico’s op een overval te verkleinen. Wat kun je het beste doen met contant geld? Ga je met de omzet over straat of regel je afroming van contant geld via een afstortkluis? Op de website van het PVO Amsterdam-Amstelland hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens