Dinsdag 30 juli 2019 bracht de NOS een item over rookvrije terrassen in de horeca. Dit jaar zijn er 113 (deels) rookvrije terrassen geteld, waar dit aantal vorig jaar nog 39 was. De trend zet zich voort en steeds meer horecaondernemers kiezen er zelf voor om een rookvrij terras te bieden.

Roken in de horeca wordt steeds meer aan banden gelegd. Maar de open lucht, en dus ook terrassen, zijn uitgezonderd van het rookverbod. Gasten mogen dus gewoon roken op het terras. Ondernemers zijn uiteraard vrij om op hun terras een rookvrije zone aan te brengen of het gehele terras rookvrij te maken.

Op NPO Radio 1 horen we ondernemer Arnoud Bloem en Tom Voeten, voorzitter Clean Air Nederland, over de keuze voor een rookvrij terras. Luister het gehele item terug op NPO Radio 1.

Reactie voorzitter KHN op BNR Nieuwsradio

KHN pleit voor een gastvrije horeca, maar is tegen een wettelijk rookverbod op terrassen. “Wij zijn de huiskamer van de samenleving. Wij bieden plek aan rokers en niet-rokers. Een ondernemer moet zelf zijn rookbeleid op het terras kunnen (blijven) bepalen. Dat kan zijn op het hele terras laten roken, een deel rookvrij maken op zelfs helemaal rookvrij. We zien in de praktijk alle smaken voorbij komen en dat is goed. We merken wel dat steeds meer ondernemers kiezen voor de maatschappelijke trend van steeds meer rookvrij. En we zien het ook als onze taak om onze leden mee te nemen in deze trend. Maar wij vinden dat de individuele ondernemer zelf de keuze moet kunnen maken of hij daar op in speelt of niet.”

Beluister ook het fragment van Robèr over dit onderwerp op BNR Nieuwsradio.

Meer informatie