Op donderdag 15 september vond het hoteloverleg van KHN Haarlemmermeer plaats bij IntercityHotel Amsterdam Airport. De vergadering bestond uit een gedeelte waar we met de hotels konden sparren en bespreken. Daarna was er de mogelijkheid voor externe partijen om aan te schuiven.

Een aantal van de besproken punten vind je onderstaand.

Enquête arbeidsmarkt

We hebben een enquête verzonden om informeren of de hotels er voor open staan om opleidingen aan te bieden en stageplaatsen beschikbaar te stellen aan internationale medewerkers. Koninklijke Horeca Nederland (khn.nl)

Onderwijs initiatieven

Het Novacollege staat er voor open om een MBO hotelschool te starten in de Haarlemmermeer wanneer hier interesse voor is bij de hotels. De hotels staan hier positief tegenover en staan er voor open een betaalde stage aan te bieden. Bill van der Valk zal dit terugkoppelen aan het Novacollege.

Voor wat betreft internationale studenten biedt Van der Valk een opleiding aan waarin ze Nederlands leren, een diploma halen, BHV en sociale hygiëne volgen. Hier hangt wel een prijskaartje aan. De angst is dat deze investering voor niets is wanneer ze toch vertrekken. Maar dat geldt hetzelfde voor nationale medewerkers.

House of Hospitality is ook een mogelijkheid waar de studenten ‘on the job’ het vak leren.

Daarnaast kun je via het Werkgeversservicepunt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt inzetten.

Mede door de coronacrisis is het imago van werken in de hotellerie niet verbeterd. Dit zou landelijk moeten worden opgepakt door middel van een marketing campagne.

Social events hotels

Het idee was om een Open Hiring Dag te organiseren, gelijk met het hotelweekend, dit ging echter niet door. De vraag is of dit nog de manier is. Er zijn ook ander opties aangegeven:

 • Zelf naar de mensen toe, denk aan lokale verenigingen.
 • Adverteren in lokale bladen.
 • Een glossy maken voor de doelgroep, kan in PDF vorm.
 • Vrijdagmiddagborrel met DJ waar mensen op af kunnen komen.

Ivo Berkhoff heeft contacten met een partij die dit kunnen oppakken en zal vragen te komen met een campagne-voorstel die voor reuring zorgt.

Inspiratietour Eindhoven 5 oktober

Op 5 oktober organiseert KHN Haarlemmermeer een inspiratietour naar Eindhoven. Diverse locaties worden bezocht om inspiratie op te doen. Meer informatie en de mogelijkheid om aan te melden vind je hier.

Update Shuttle Project

Voorzitter John Nieuwland en Roger Vieira van Schiphol hebben een update gegeven over de status van het shuttle project. In bijgaande presentatie vind je de highlights. Kort samengevat wordt er 1 november een aanvullende intentieverklaring ondertekend. Wanneer je als hotel niet aangesloten bent voor deze tijd, is er geen mogelijkheid tot volledig implementatie en sta je vanaf komende zomer op de operationele laag. De vergunningen voor de A-locatie worden namelijk voor komend jaar opgezegd.
De hotels die meedoen conformeren zich aan een bijdrage van 1000 euro voor het onderzoek dat uitgevoerd wordt voor fase 1 en 1000 euro voor fase 2. Vervolgens wordt het shuttlevervoer in de zomer van 2023 gedeeltelijk geïmplementeerd. Daarna volgt het gunningstraject voor het elektrisch vervoer en zal de complete implementatie plaatsvinden in 2024/2025. De complete presentatie kun je hier vinden. Voor vragen over dit onderwerp kun je contact opnemen met John Nieuwland via e-mail.

Let op, de Arbeidsinspectie doet momenteel controles
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft onlangs via een brief aangekondigd dat ze gaan controleren op de aanwezigheid van een geactualiseerde Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Je moet o.a. verplicht een WAADI check doen als je mensen inhuurt via een uitzendbureau of schoonmaakbedrijf. Wanneer dit niet op orde is, kun je direct een boete verwachten. Lees hier meer.

Toelichting horeca sector plan
Het ministerie heeft gevraagd of KHN als brancheorganisatie een plan wil maken voor het geval corona weer de kop opsteekt. KHN heeft een voorstel geschreven waarin we uiteraard benadrukken open te kunnen en willen blijven, maar wel beschrijven hoe we door middel van bijvoorbeeld testen en zorgen voor frisse lucht kunnen meewerken

En verder:

 • Prinsjesdag: KHN roept het kabinet op: compenseer de stijgende energielasten van particulieren én mkb-ondernemers en verlaag de werkgeverslasten. Lees hier meer.
 • ABN Amro en Horwarth HTL hebben de volgende rapporten gepresenteerd over toerisme in Amsterdam:
 • Visitor data komt volgende week met het platform 2.0
 • Eind september verstuurt KHN een enquête voor een evaluatie rond de corona periode en maatregelen.
 • Hotels merken geen toename van personen die komen om te douchen of in de wellness verblijven. Wel wordt er gesproken over toeslag voor energie.
 • Kijk op VKEDU.nl/khn voor diverse gratis trainingen voor personeel, bijvoorbeeld een Basis Horecatraining, een Baristatraining of een Biercursus.
 • Event Park Amsterdam is in goed gesprek met de gemeente om de budgetten sluitend te krijgen.
 • De toeristenbelasting zal nagenoeg niet stijgen.

Sluiting en vragen

De vergadering wordt gesloten om 17.15 uur. Het volgende hoteloverleg is op 24 november en daar nodigen we je graag voor uit. Heb je ideeën hoe we deze vergadering nog interessanter en interactiever kunnen maken, vernemen we het graag.

Mochten er vragen zijn naar aanleiding van bovenstaande, vernemen we het graag via haarlemmermeer@khn.nl.

Graag tot op het volgende overleg!

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens