Het kabinet heeft besloten om het verbod op kinderarbeid en de uitzonderingen te verduidelijken. Een commerciële maaltijdbezorger moet 16 jaar of ouder zijn. Het is vanaf 1 juli 2020 verboden om een maaltijdbezorger van 15 jaar eten te laten bezorgen met fiets, scooter, bakfiets e.d. Er gebeuren teveel ongelukken en de druk en risico’s zijn gewoon te hoog, aldus het kabinet.

Vanaf 1 juli 2020 is het verboden dat door een kind zelfstandig en op commerciële basis maaltijden worden bezorgd waarbij sprake is van deelname aan het verkeer met behulp van een voertuig. Een kind is voor deze wetgeving 15 jaar of jonger. Kinderen van 13 en 14 jaar mogen sowieso geen zelfstandige arbeid verrichten dus het verbod geldt uiteindelijk effectief voor 15-jarigen. Het besluit wordt voor 1 juli in de Staatscourant gepubliceerd. KHN respecteert het besluit en de motivering.

Motivering besluit

Er is een toename van het aantal ongelukken en bovendien een toename van arbeid op tijdstippen dat die kinderen niet mogen werken.

Wat staat er in het besluit?

Het besluit legt expliciet vast dat arbeid door een kind dat zelfstandig en op commerciële basis maaltijden bezorgd, waarbij sprake is van deelname aan het verkeer met behulp van een voertuig, geen lichte arbeid is en dus verboden is per 1 juli. Voor alle duidelijkheid: de regels gelden voor werknemers maar ook voor meewerkende kinderen.

Lees ook: Arbeidstijdenwet jeugdigen en kinderen

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens