Doordat er veel belangstelling is voor horecapanden en winkelruimten en uitbreiding van bestemmingen door het beleid van de gemeente steeds vaker is beperkt, verhogen veel pandeigenaren de huurprijzen.  

We ervaren dat veel huurders door hun verhuurder onder druk worden gezet om de hogere huurprijs te accepteren. Veelal wordt gedreigd met uitzetting of een juridische procedure. Vaak wordt door verhuurders aangehaald dat voor andere panden in de omgeving veel hogere huurprijzen worden betaald en een rechter zondermeer de hogere huurprijs zal toewijzen. Dat is onzin, vaak wordt door verhuurders de verkeerde argumentatie gebruikt. KHN heeft een goed beeld van actuele huurprijzen in Amsterdam en helpt ondernemers in dit soort trajecten. Onderstaand geven we u wat nadere uitleg.

De regels omtrent huurprijsverhoging
Een verhuurder kan, indien dit is afgesproken in de huurovereenkomst, de huurprijs jaarlijks verhogen door middel van een indexering. Daarnaast kunnen zowel verhuurder als huurder na afloop van de eerste bepaalde duur van de huurovereenkomst of als er al vijf jaar is verstreken sinds de laatste vaststelling een huurprijsaanpassing verzoeken.

Deskundigenadvies
In de praktijk blijkt het verstandig om zelf een deskundigenadvies in te winnen. Het komt nogal eens voor dat de huurprijzen na onderzoek toch op een heel ander niveau blijken te liggen dan de verhuurder dacht. Een gunstig advies kan bovendien worden gebruikt om de voorgestelde verhoging van de huurprijs te matigen. Wanneer uw verhuurder een onredelijke (te hoge) huurprijs vraagt, dan kunt u dus hiertegen bij uw verhuurder protesteren en bent u (uiteraard) niet verplicht om hiermee in te stemmen. Als u hier niet mee instemt, is het aan de verhuurder om te beoordelen of hij voor de door hem/haar gewenste huurverhoging naar de rechter stapt. Indien juist blijkt dat u een te hoge huurprijs betaalt, kunt u zelf via de rechter een redelijke huurprijs afdwingen.

Om van dit recht gebruik te maken, moet u natuurlijk eerst weten of uw huurprijs (on)redelijk is en of uw huur verlaagd kan worden. De regiomanagers kunnen u hier verder bij helpen.

Meningsverschil
Indien u met de verhuurder van mening verschilt over de huurprijsaanpassing, dan moet op gezamenlijkverzoek een deskundige, bijvoorbeeld een horecamakelaar, een advies over de nieuwe huurprijs geven. Als partijen geen overeenstemming kunnen krijgen over de aanwijzing van een deskundige, kunnen zij de kantonrechter verzoeken om er één aan te wijzen. De deskundige stelt het advies op conform de wet. KHN werkt samen met een aantal betrouwbare en deskundige partners die een huurprijsadvies kunnen uitvoeren conform de wettelijke regels.

De actuele marktwaarde is in ieder geval niet de maatstaf! De deskundige moet ongeveer 5 vergelijkbare middenstandsbedrijfsruimten aanwijzen. Op basis van de betaalde huurprijzen van die panden over de afgelopen 5 jaar stelt hij een huurprijsadvies op. Zowel u als de verhuurder worden bij zo´n huurprijsvaststelling door de deskundige in de gelegenheid gesteld om informatie te verstrekken en opmerkingen te maken.

Huurprijsvaststellingsprocedure
Indien u er met de verhuurder niet uitkomt, beslist de rechter in een huurprijsvaststellingsprocedure. De gang naar de rechter is vaak een lange en dure procedure. Globaal komt deze procedure erop neer, dat voor het betreffende pand een onderzoek wordt gedaan naar de huurprijs door een deskundige adviseur.

De huurprijs wordt berekend aan de hand van feitelijk betaalde huurprijzen over de voorafgaande periode van 5 jaar van vergelijkbare bedrijfsruimten. In de regel doet de Kantonrechter uitspraak op basis van het door de adviseur opgestelde rapport.

Wilt u meer duidelijkheid over de vraag in hoeverre uw huidige huurprijs redelijk is, verwijzen wij u naar de huurprijscheck.

Voor meer informatie neem contact op met uw regiomanager Eveline Doornhegge: e.doornhegge@khn.nl / 06-51 49 07 09.

Indien u direct een huurrecht advocaat wilt inschakelen van KHN dan kan dat via Horeca Maatwerk 0348-48 94 19.