Huur jij, net als en groot deel van de horecaondernemers, je bedrijfspand? Dan krijg je binnenkort mogelijk te maken met een forse huurverhoging. In veel huurcontracten staat namelijk de mogelijkheid om jaarlijks de huur te verhogen aan de hand van de consumentenprijsindex (CPI). Met de huidige prijsstijgingen kan dit zomaar richting de 10% gaan. Wat doen we hier vanuit KHN aan, en wat kun je als ondernemer zelf doen?

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Dit zijn de belangrijkste punten:

  • Veel horecaondernemers krijgen te maken met fors hogere huurprijzen, doordat de huurprijsverhoging wordt berekend op basis van de CPI.
  • Wij pleiten ervoor om de huurverhoging te bereken op basis van de kerninflatie in plaats van de CPI. Dit komt bij huren die per 1 juli a.s. worden aangepast bijvoorbeeld neer op een verhoging van 3,4% in plaats van 9,7%.
  • We hebben dit aangekaart bij verhuurders, de VNG en verschillende Tweede Kamerleden.
  • Het aanvechten van de huurprijsverhoging via de rechter is lastig, maar je kunt natuurlijk wel in gesprek gaan met je verhuurder. Gebruik bijvoorbeeld onze modelbrief om het gesprek te openen.

Huurverhoging op basis van CPI

In de meest gevallen is de jaarlijkse huurverhoging gebaseerd op de CPI van vier maanden daarvoor. Dus als de huurprijs op 1 juli omhooggaat, dat wordt de huurverhoging bepaald op basis van de CPI van maart. De voedselprijzen stijgen hard en de oorlog in Oekraïne heeft gezorgd voor enorm stijgende energieprijzen. En dat is te zien in de CPI, die is meegestegen.

Huurverhoging van bijna 10%

Het gevolg van de hoge CPI is dat ondernemers die vanaf 1 juli te maken krijgen met een huurprijsaanpassing, een huurprijsverhoging van 9,7% voor hun kiezen krijgen. De maanden augustus en september beloven vergelijkbare aanpassingen. Dat zijn natuurlijk exorbitante huurprijsverhogingen. Zeker als je bedenkt dat veel ondernemers de stijgende energieprijzen ook direct krijgen doorberekend door hun energieleveranciers.

Aanvechten van de huurprijsverhoging is lastig

Het aanvechten van de huurprijsverhoging op basis van de CPI lijkt zeer moeilijk, zo niet onmogelijk. De standaardbepaling die in veel contracten voorkomt, staat er al sinds jaar en dag in. De kans dat een rechter daarop gaat ingrijpen is erg klein.

Oproep aan verhuurders

Eind mei hebben we samen met andere brancheorganisaties, waaronder INretail en de ANKO, verhuurders opgeroepen om niet het CPI-prijsindexcijfer te gebruiken voor de huurprijsaanpassing, maar het kerninflatiecijfer. In het kerninflatiecijfer worden energiekosten en kosten van voedsel buiten beschouwing gelaten. Het is daarmee een stabieler inflatiecijfer. De verhuurder krijgt dan te maken met een verhoging van 3,4% per 1 juli. Dit is ook een flinke verhoging, maar lang niet zo hoog als wanneer de standaardbepaling wordt gevolgd.

Brief aan de VNG

Gelukkig zijn er inmiddels de nodige verhuurders die begrijpen in welke lastige situatie hun huurders zitten. Zij zijn bereid om genoegen te nemen met een lagere huurverhoging. Maar er mogen er zeker nog veel meer volgen. Vorige week hebben we daarom nog een brief gestuurd aan de VNG met een vergelijkbare oproep. Ook gemeenten zijn soms namelijk de verhuurder van ondernemers. En ook zij kunnen ervoor kiezen om niet de contractuele huurprijsaanpassing door te voeren, maar een verhoging op basis van het kerninflatiecijfer. Of in ieder geval een veel gematigder aanpassing van de huurprijs door te voeren.

Oproep aan Tweede Kamerleden

Ten slotte hebben we ook een aantal Tweede Kamerleden gewezen op dit probleem en hen gevraagd Kamervragen te stellen. We hopen dat zij het op die manier zullen aankaarten bij de minister van EZK zodat zij op z’n minst zich uit zal laten over deze kwestie. Ingrijpen in de wetgeving zal het kabinet niet snel doen, wel kunnen ze verhuurders oproepen zich schappelijk op te stellen.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt als ondernemer natuurlijk ook zelf in gesprek gaan met je verhuurder. Om het makkelijker te maken om dit gesprek aan te gaan, hebben we een modelbrief opgesteld. Maak daar gebruik van en ga het gesprek aan. Nee heb je, ja kun je mogelijk krijgen. Een huurverhoging die blijft staan blijft immers jaar-op-jaar doortikken zolang je in hetzelfde pand zit.

Bekijk onze lobbyvideo
In dit artikel heb je een voorbeeld kunnen zien van het werk van onze lobbyisten. Meer weten over hoe dat lobbyen in de praktijk gaat? Bekijk dan onze lobbyvideo:

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens