Wat kan ik doen aan hoge huurlasten?

Veel horecaondernemers huren hun bedrijfspand. Jaarlijks kan je te maken krijgen met een huurverhoging op basis van inflatie. In het huurcontract staat welke formule hiervoor gebruikt wordt. Doorgaans is deze gebaseerd op het Consumenten Prijs Index (CPI) cijfer. Vaak wordt gekeken naar het CPI cijfer van 4 maanden daarvoor. Dus voor een verhoging op 1 juli 2023 wordt gekeken naar maart 2023.

Vorig jaar heeft KHN gepleit om in plaats van het CPI cijfer de kerninflatie te gebruiken voor de huurverhoging van 1 juli 2022. Door de oorlog in Oekraïne en de gestegen energieprijzen en inkoopkosten was het CPI cijfer (9,7% in maart 2023) enorm gestegen en niet in verhouding tot andere lasten. De afgelopen maanden waren de percentages erg hoog.

Datum huurverhoging per:

Benodigd indexcijfer

Huurverhoging

1 juni 2023

februari 2023

8,0%

1 mei 2023

januari 2023

7,6%

Voor een huurverhoging per 1 juli 2023 wordt het indexcijfer van maart 2023 gebruikt en dat bedraagt 4,4%, aanzienlijk lager dan het indexcijfer van februari 2023 (8%).

Wat kun je zelf doen?

Heb jij te maken met een huurverhoging per 1 juni, ga dan in gesprek met je verhuurder. Vraag of het indexcijfer van maart 2023 gebruikt kan worden in plaats van die van februari 2023. Zet in op coulance, billijkheid en redelijkheid. Een verhuurder heeft niets aan een ondernemer die zijn huurlasten niet kan betalen. Om het makkelijker te maken om dit gesprek aan te gaan, hebben we een modelbrief opgesteld. Maak daar gebruik van en ga het gesprek aan. Nee heb je, ja kun je mogelijk krijgen. Een huurverhoging die blijft staan blijft immers jaar-op-jaar doortikken zolang je in hetzelfde pand zit.

KHN samen met andere branches in gesprek met verhuurderspartijen over CPI-huurprijsaanpassing

We hebben eerder met andere brancheorganisaties ook politieke aandacht gevraagd voor het automatisme in veel huurcontracten dat de huur jaarlijks met de CPI wordt aangepast. Dat is namelijk onredelijk in perioden wanneer dat inflatiecijfer door omstandigheden (in 2022 de oorlog in Oekraïne en de enorme gestegen energieprijzen) gigantisch hoog is.
Dat heeft geleid tot een rondetafelgesprek met verhuurderspartijen onder leiding van Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. Op voorstel van minister Adriaansens bekijken we of we gezamenlijk tot een richtlijn kunnen komen voor verhuurders en huurders om in overleg tot een andere huurprijsaanpassing te komen dan de automatisme aanpassing op basis van CPI. We hopen daarover snel nader te kunnen berichten.

Lees ook: KHN praat met minister Adriaansens en verhuurders over… | KHN

Download

Download de modelbrief om je verhuurder te vragen af te zien van een huurverhoging aan de hand van het indexatiecijfer.
Download