Leer hoe je een goede vacaturetekst schrijft met deze 7 insider tips van Nedflex. De horeca HR-specialist van Nederland schrijft en promoot al dertig jaar vacatureteksten voor de horeca. Zij weten inmiddels dus wel wat werkt en wat juist niet. Hier zijn hun best practices die jou gaan helpen om potentiële kandidaten aan te trekken.

1. Vind jouw werknemers via jobboards

Gebruik verschillende jobboards of vacaturebanken om nieuwe werknemers te werven. Maak gebruik van onderstaande tips om jouw vacature op te laten vallen en jouw kans op sollicitanten te vergroten.

Wat werkt het beste in vacatureteksten?

Vacatureteksten zijn vaak het eerste contactpunt dat een kandidaat heeft met jouw bedrijf. En in tijden van krapte, moet je een stap extra zetten om aandacht te trekken. We leggen uit hoe je dat doet.

2. Stop met het schrijven van saaie vacatureteksten die niemand leest

  Veel vacatureteksten lijken op elkaar en zijn nogal saai. Laat jouw vacature opvallen en onderscheid jezelf door wat meer moeite te nemen en een écht goede vacaturetekst te schrijven. Geef er bijvoorbeeld een humoristische of dramatische draai aan en steek zo je hoofd boven het maaiveld uit.

  3. Pak de aandacht direct bij de inleiding

   Benoem de allergrootste reden om bij jou te werken gelijk aan het begin en beantwoordt de vraag 'What's in it for them'. Dit zorgt ervoor dat de lezer onmiddellijk de tekst in wordt getrokken en de vacature sneller blijft plakken.

   4. Benoem de voordelen die voor jouw doelgroep belangrijk zijn

    Vraag jouw huidige team wat zij belangrijk vinden in hun baan en voeg deze voorbeelden toe aan de vacaturetekst. Bijvoorbeeld flexibel kunnen werken, een leuke werksfeer of de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen.

    5. Maak gebruik van de juiste volgorde

     Uit onderzoek is gebleken dat werkzoekenden zich eerst oriënteren op een functie, dan op het team en als laatste pas op de organisatie. Voeg deze elementen dus in de juiste volgorde toe aan jouw vacaturetekst.

     6. Voeg een video toe aan jouw vacature

     Vacatures met een video krijgen 2,5 keer zoveel reacties als vacatures met alleen tekst. Een video toevoegen is dus zeker de moeite waar. Houd je video kort en krachtig door gebruik te maken van het ‘show, don’t tell’ principe. Laat potentiële kandidaten zien hoe leuk jouw bedrijf is, waar ze gaan werken en met wie. Of maak gebruik van videoreviews door jouw medewerkers voor de camera te zetten en hen te laten vertellen hoe leuk ze het vinden om bij jouw bedrijf te werken.

     7. Leg uit wat er gebeurt wanneer ze solliciteren

      Wees duidelijk over het sollicitatieproces, zodat werkzoekenden weten waar ze aan toe zijn. Worden ze gebeld of ontvangen ze een mail? Hoelang duurt dat? Hoe verloopt het sollicitatieproces? Wanneer kan de kandidaat beginnen als hij of zij wordt aangenomen?

      Is dit alles wat we weten?

      Deze bevindingen zijn van toepassing op de meeste functies binnen de horeca. Maar natuurlijk niet op alle. Nedflex kent alle ins en outs van het aantrekken van koks, obers, serveersters, barista’s, spoelkeuken personeel en andere functies binnen de horeca. Neem voor deze informatie contact met ons op via telefoonnummer 0229 282 999. Of stel je vragen via de mail: info@nedflex.nl. Nedlex is voordeelpartner van KHN. Bekijk voor meer informatie de pagina over Nedflex op onze website.

      Direct advies nodig?

      We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

      Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

      Contactgegevens