NVWA wordt strenger: minder waarschuwingen, sneller een boete

17-02-2017

Wat betekent dat voor u?

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) gaat strenger controleren. De NVWA heeft sinds 15 februari een andere toezichtsaanpak en een ander interventiebeleid: eenduidiger, transparanter en strenger. Wat betekent dat?

Uitgangspunt van het beleid is een duidelijkere en strengere handhaving. De NVWA heeft nu eenduidige afspraken over termijnen, wijze van waarschuwen en stapeling van overtredingen opgesteld zodat bedrijven weten waar ze aan toe zijn. De NVWA heeft haar beleid op verzoek van de Tweede Kamer aangepast.

Minder waarschuwingen
Bedrijven krijgen sneller een boete als de situatie na de eerste waarschuwing ongewijzigd blijft. Ook wordt er beter gelet op vergelijkbare overtredingen binnen een bedrijf. Bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne: als een ondernemer een waarschuwing krijgt voor onhygiënische toestanden in zijn keuken en er bij de herinspectie blijkt dat de keuken schoon is maar dat de gebruikte apparaten smerig zijn, krijgt de in gebreke blijvende ondernemer niet opnieuw een waarschuwing maar meteen een boete.

Boetes voorkomen?
Wilt u boetes voorkomen? Zorg dan dat u uw zaken goed op orde heeft. De Hygiënecode is daarbij een goed hulpmiddel. Kijk op khn.nl/hygienecode voor meer informatie. 

Meer weten?
Kijk op nvwa.nl voor meer info.

Terug