De Verenigde Naties (VN) willen wereldwijd de voedselverspilling met 50% verminderen in 2030. De landbouwministers van de Europese Unie (EU) hebben deze doelstelling overgenomen, dus ook Nederland. Jaarlijks verspillen we in Nederland een vierde van ons voedsel. Voedselverspilling vindt zowel plaats in de keuken als bij de gast. Een groeiend aantal horecaondernemers zet zich in om zo min mogelijk voedsel weg te gooien.
Om horecaondernemers bewust te maken van de hoeveelheid voedsel die ze verspillen, is meten heel belangrijk. Meten is immers weten. Waar zit de meeste voedselverspilling in mijn onderneming?
1. Voedselverspilling moet zoveel mogelijk worden voorkomen en ondernemers moeten vrij zijn om dit op hun eigen manier te realiseren. Het terugdringen van voedselverspilling kan voor de ondernemer financiële voordelen bieden.
2. Het meten van voedselverspilling kan ondernemers helpen om voor hen zelf inzichtelijk te maken waar de meeste voedselverspilling zit, maar KHN is geen voorstander van een meetverplichting.
3. De ‘doggybag/foodiebag’, die vaak wordt genoemd als hèt middel tegen voedselverspilling, is slechts één van de manieren om voedselverspilling terug te dringen. Het is nog beter om de oorzaak van de voedselverspilling aan te pakken. Als een horecaondernemer ziet dat er te veel eten over blijft, kan hij bijvoorbeeld zijn porties hierop aanpassen. Of ook halve porties aanbieden.