Download de gratis KHN App

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid is van groot belang voor iedere horecagelegenheid. Zo is het werken met een HACCP-plan bijvoorbeeld verplicht. Daarnaast zijn medewerkers die op een bewuste manier volgens de regels handelen essentieel. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is de organisatie die namens de overheid de veiligheid van voedsel onderzoekt en bewaakt.

Nieuws

KHN: 'Pak notoire overtreders hygiëneregels sneller en harder aan'

30-08-2016
-

"Ondernemers die er een potje van maken brengen willens en wetens gasten in gevaar, zijn slecht voor het imago van de branche en zetten hun hardwerkende collega’s te kijk."

NVWA: Raap geen mosselen en oesters uit de Oosterschelde

27-06-2016
-

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft besloten dat mosselen en oesters uit het Oostelijke deel van de Oosterschelde en de Noordelijke tak niet verkocht mogen worden.

Bestel nú de nieuwe Hygiënecode voor de horeca

29-03-2016
-

Sinds 1 april geldt de nieuwe Hygiënecode en dat is geen geintje!

Heeft u hem al? Het is al bijna zover...

02-03-2016
-

Vanaf 1 april geldt de nieuwe Hygiënecode en dat is geen geintje!

KHN lanceert nieuwe ‘Hygiënecode voor de horeca 2016’

11-01-2016
-

Vanaf 1 april geldt de nieuwe Hygiënecode en dat is geen geintje!

Vraag & antwoord

Kan ik volstaan met de melding: 'Het is niet uitgesloten dat onze gerechten allergenen bevatten'?

Als het geven van schriftelijke of mondelinge informatie over allergenen voor u niet mogelijk is, is het toegestaan om de melding ‘Het is niet uitgesloten dat onze gerechten allergenen bevatten’ op de menukaart te zetten.

Let op: een zin als ‘in al onze gerechten kunnen sporen voorkomen van allergenen’ is niet voldoende. Dit is slechts een waarschuwing voor de gast. Als er een reëel risico op kruisbesmetting bestaat, kies dan of voor de mondelinge keuze van informatievoorziening zodat u weet dat de gast een allergie heeft, of voor de variant zoals in de eerste zin.

In mijn zaak ontvang ik veel toeristen. In welke talen moet ik de informatie over allergenen kunnen geven?

U bent als ondernemer niet verplicht om allergeneninformatie in een andere taal dan Nederlands aan te bieden. Ook menukaarten hoeft u niet in een andere taal aan te bieden. Dat mag uiteraard wel.

U voldoet aan de wet wanneer u deze informatie alleen in het Nederlands verstrekt.

Kan ik er vanuit gaan dat de informatie op de etiketten klopt?

De nieuwe wetgeving voor verpakte producten loopt synchroon met de wetgeving voor overpakte producten. De meeste fabrikanten hebben de etiketten inmiddels op orde. Het kan echter altijd zijn dat u nog beschikt over verouderde etiketten. Neem bij twijfel contact op met uw leverancier.

Moet elk personeelslid van mijn bedrijf op de hoogte zijn van de wetgeving omtrent allergenen?

Nee. Wel moet het voor iedereen duidelijk zijn waar allergeneninformatie te vinden is.

Afhankelijk van uw keuze kan dat in de vorm van etiketten, een lijst of bij de aangewezen collega met een e-learningcertificaat.

Hoe ga ik bij een party of buffet om met het verstrekken van allergeneninformatie?

Hoe houd ik mij aan de wet?

U kunt ervoor kiezen om op de offerte aan te geven dat gasten een eventuele allergie moeten melden. Zoals u dat waarschijnlijk nu ook doet bij dieetwensen. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om per gerecht de allergenen te vermelden.

Geldt de allergenenwet ook voor het afhalen van cateringmaaltijden?

Blijf ik verantwoordelijk voor de informatieverstrekking of kan ik deze aan de bezorger of afhaler doorgeven?

Het gaat om de zogenaamde tweedelijns verstrekking. De ondernemer die de maaltijd heeft bereid, is eindverantwoordelijk. Maar hij zal natuurlijk wel moeten weten of er een allergie is als hij informatie geeft over allergenen. Advies is op de website te vermelden welke regeling er is voor afhaalmaaltijden en eventueel op foldermateriaal te drukken.

Hoe zit het met allergeneninformatie over dranken?

Hoe zit het met allergeneninformatie over dranken? Bijvoorbeeld dranken in gerechten, verse sappen (bijvoorbeeld vruchtensap of groentesap)? En ook alcoholische dranken waar allergenen in zitten? Is er verschil in de informatieverstrekking als deze sappen in geopende fles of in gesloten fles worden geserveerd in het restaurant? 

De regeling over verstrekken van allergenen geldt voor onverpakte producten. Serveert u een Bockbiertje in een fles, dan geldt de etiketteringswet. Het is dan aan de gast om daarop te kijken.

Serveert u een biertje zonder fles, dan dient u dus (afhankelijk van uw keuze) de gast te kunnen informeren welke allergenen daar in kunnen zitten.

Ben ik aansprakelijk wanneer een gast een allergische reactie krijgt?

Wanneer u kunt aantonen dat u er alles aan heeft gedaan om invulling te geven aan de wetgeving én u zeker weet dat de verstrekte info klopt, bent u niet aansprakelijk.

Als ik het certificaat van de e-learning behaal, ben ik dan officieel 'goedgekeurd'?

Voldoe ik dan aan de wet-/en regelgeving?

Wanneer u jaarlijks de e-learning volgt en u slaagt voor het examen, dan heeft u aantoonbaar gemaakt dat u voldoende warenkennis over allergenen heeft. Met name voor bedrijven zonder vaste kaart is deze optie meer dan voldoende.

Blijven gluten, van bijvoorbeeld een kroket, intact in de frituurolie?

Ja, gluten blijven achter in de olie, ongeacht de temperatuur. U kunt dan uw frites of andere snacks niet glutenvrij aanbieden.

Vervliegt sulfiet bij hoge temperaturen?

Ik gebruik sulfiethoudende wijn voor het afblussen van gerechten. Slfiet vervliegt toch bij hoge temperaturen?

Het klopt dat een deel van de sulfiet bij verhitting verdampt, een deel blijft echter ook achter in het product.

 

Ik gebruik (verse) kokosmelk voor gerechten. Zitten hier allergenen in?

Nee, anders dan dat de naam doet vermoeden, zit er geen 'melk' in en ook geen noot

Ik maak gebruik van filterpoeders om mijn frituurolie langer goed te houden. Waar moet ik op letten?

De volgorde van hergebruik is essentieel. Poeder van de frites bij hergebruik mag u wel gebruiken voor snacks, maar nooit andersom!

Ik maak en verkoop zelf een verpakt product. Aan welke allergenenregels moet ik voldoen?

Kijk voor informatie over voorverpakte producten en etiketteringsregels op de website van de NVWA.

Geldt de allergenenwetgeving ook voor roomservice?

U heeft meerdere opties:

  • U vraagt uw gast via de website, bordjes, menukaart melding te maken van een eventuele allergie
  • Of u vermeldt de allergenen op de kaart
  • Of u communiceert in uw bedrijf dat u geen informatie kunt geven over allergenen. U kunt voor het restaurant een andere keuze maken dan voor de roomservice, zo lang het voor de gast maar duidelijk is welke regels er voor die outlet gelden
Terug

Hygienecode bestellen