Het is altijd belangrijk om zorgvuldig met eten om te gaan, maar bij warm weer is het nog belangrijker. De kans op een voedselvergiftiging is dan groter. Waar moet je op letten? KHN geeft tips om een voedselvergiftiging bij gasten te voorkomen.

Bij een voedselvergiftiging word je ziek door giftige stoffen in het eten. Deze stoffen worden geproduceerd door bacteriën of schimmels. Tekenen van een vergiftiging zijn buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken. Deze klachten ontstaan vaak binnen acht uur na besmetting.

Hygiënisch werken

Het is daarom belangrijk om eten zorgvuldig te bewaren, dus niet voor een langere tijd bij kamertemperatuur te laten staan. Eten moet ook op tijd worden weggegooid en in de keuken moet hygiënisch gewerkt worden. Door eten te verhitten gaan ziekmakers dood, maar in veel gevallen maakt dit de gifstoffen niet onschadelijk.

Tips om een voedselvergiftiging bij gasten te voorkomen

  • Zorg voor schone handen en schone werkomgeving
  • Koel het eten goed en zet de koelkast op 4°C
  • Voorkom kruisbesmetting door aparte snijplanken, gescheiden werkplekken en schone materialen
  • Voorkom dat producten besmet raken met vuil en bacteriën en let goed op de houdbaarheid (2 à 3 dagen, afhankelijk van de temperatuur en staat van het product)
  • Verhit het eten goed, denk hier vooral aan dierlijke producten als vlees, vis en ei
  • Verhitte etenswaren moet zo snel mogelijk worden terug gekoeld
  • Controleer bij ontvangst van de producten op versheid, houdbaarheidsdatum en bereidings- en bewaaradviezen
  • Ruim afval meteen op, zet eventuele restjes onmiddellijk in de koelkast en houd de vuile vaat apart

Denk hierbij ook nog aan andere voorschriften, zoals vermeld in de Hygiënecode voor de horeca.