Mag je een assistentiehond of hulphond weigeren in jouw horecazaak? KHN geeft antwoord.

Assistentiehonden van gasten met een handicap mag je niet weigeren in jouw horecazaak. Dat is het gevolg van de ratificatie door Nederland van het VN-Verdrag Handicap. Volgens die regels moet je op verzoek doeltreffende aanpassingen verrichten tenzij dat voor jou een onevenredige belasting vormt (artikel 2 lid 1 en 2 Wet gelijke behandeling).

Het weigeren van een assistentiehond, staat volgens de wet gelijk aan het weigeren van de persoon die de hulphond gebruikt. Het weigeren van een assistentiehond is dan discriminatie op grond van handicap.

Wat is een assistentiehond?

Blindengeleidehonden, hulphonden, signaalhonden, honden voor mensen met Post Traumatisch Stress Syndroom zijn allemaal hulphonden of assistentiehonden. Een beperking van iemand die afhankelijk is van een assistentiehond is niet altijd zichtbaar.

En de hygiëneregels dan?

Je kunt geen beroep doen op de hygiëneregels. De Hygiënecode die sinds 1 april 2016 geldt, biedt duidelijkheid: gasten met hun assistentiehond moeten worden toegelaten tot alle horecagelegenheden. Ook een restaurants met een open keuken en buffetrestaurant moet de dieren toelaten, echter mogen zij niet in het gedeelte komen waar het voedsel wordt bereid of bewaard.

Gerechtelijke procedure

Als je geen doeltreffende maatregel treft na een verzoek van een persoon met een beperking, dan kan hij/zij naar de rechter stappen. In zo’n gerechtelijke procedure moet je aannemelijk maken dat de gevraagde maatregel onevenredig is.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens