Een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) is verplicht voor ieder bedrijf dat medewerkers in dienst heeft. Moet je deze laten toetsen door een arbodeskundige? En wie controleert of er een RI&E is? Moet je elk jaar de RI&E aanpassen? KHN geeft antwoord.

Wanneer je minder dan 25 medewerkers in dienst hebt, en gebruik maakt van de erkende RIE die beschikbaar is op www.rie.nl/instrumenten/horeca dan hoef je jouw Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) niet meer afzonderlijk te laten toetsen door een arbodeskundige.

Je herkent de goedkeuring aan het RI&E erkenningsicoontje:

RI&E

Vijf stappen

Ieder bedrijf met medewerkers in dienst moet een RI&E hebben. Het opstellen van een RI&E is één van de belangrijkste verplichtingen voor een werkgever uit de Arbowet. Kort gezegd zijn er vijf stappen; het inventariseren en evalueren van de risico’s, het schrijven van een plan van aanpak, het toetsen van de RI&E door een arbodeskundige en vervolgens de medewerkers informeren over de inhoud van de RI&E.

Checklist gezondheidsrisico’s

Heb je voor ten hoogste 40 uur per week personeel in dienst, inclusief medewerkers die je inleent via derden? Dan hoef je geen volledige RI&E te hebben, maar kun je volstaan met de checklist gezondheidsrisico’s. De checklist gezondheidsrisico’s hoeft niet getoetst te worden. De checklist gezondheidsrisico’s kun je hier downloaden.

Controle RI&E

De Arbeidsinspectie controleert of er een actuele RI&E aanwezig is, of dit de erkende versie is en of jouw medewerkers op de hoogte zijn van de inhoud van de RI&E. Het niet hebben van een RI&E leidt op dit moment niet direct tot een boete. Je krijgt eerste drie maanden de tijd om alsnog een RI&E op te stellen en te laten toetsen.

RI&E Horeca

Heb je nog geen RI&E? Je kunt hier een RI&E Horeca opstellen.

Moet je jouw RI&E elk jaar aanpassen?

In de arbowet is niet opgenomen hoe vaak een RI&E moet worden aangepast. Je moet jouw RI&E aanpassen als er iets in de bedrijfsvoering verandert of als de werkomstandigheden daar aanleiding toe geven. Bijvoorbeeld bij een ingrijpende verbouwing, een wijziging in taken van werknemers, andere machines (in de keuken bijvoorbeeld) of uitbreiding van uw diensten. Je moet ervoor zorgen dat jouw RI&E en bijbehorende plan van aanpak altijd actueel en getoetst is.

Lees ook

Ben je verplicht om een contract te sluiten met een arbodienstverlener?

Vragen?

Heb je nog vragen over RI&E? Neem dan contact op met de adviseurs van KHN Advies via 0348 48 94 89 of mail naar khnadvies@khn.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens