Moet je betalen voor het bijschrijven van leidinggevenden op de Drank- en Horecavergunning / Alcoholvergunning? Zijn dit landelijke tarieven? Of verschilt dit per gemeente? KHN geeft antwoord.

Ja, er zijn kosten verbonden aan het bijschrijven van leidinggevenden op het aanhangsel van de Alcoholwetvergunning. Deze kosten zijn per gemeente verschillend en zijn terug te vinden op de website van jouw gemeente. De verschillen en de hoogte van deze kosten voor het bijschrijven van leidinggevenden (niet-eigenaren) zijn KHN al lang een doorn in het oog. Bij aanpassing van de Drank- en Horecawet in 2014 heeft KHN gepleit voor landelijk vastgestelde tarieven, maar dit is destijds niet gehonoreerd door de overheid. En met de wijziging naar de Alcoholwet in 2021, heeft KHN zich ingezet voor afschaffing van de bijschrijfplicht en/of het verlagen van de tarieven. Hierover loopt nog een politieke procedure. Lees hier de laatste update.

Hoogte tarieven

Een gemeente mag leges vragen voor het afgeven van het nieuwe aanhangsel, de hoogte van de tarieven mag de gemeente zelf vaststellen. In de praktijk blijken er grote verschillen te zitten in de legestarieven.

Vragen?

Wil je meer weten? Neem dan contact op met de adviseurs van KHN Advies via 0348 48 94 89 of per mail: khnadvies@khn.nl.

Lees ook

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens