Iemand die in België of Duitsland woont maar in Nederland werkt wordt een grensarbeider genoemd. Er zijn een aantal zaken die geregeld moeten worden voordat de grensarbeider in Nederland kan werken. Deze zaken zullen voornamelijk door de grensarbeider geregeld moeten worden, maar uiteraard kun je hier als werkgever ook vragen over krijgen.

Voordat de werknemer is dienst komt

De grensarbeider heeft een burgerservicenummer (hierna: BSN) nodig en moet in het bezit zijn van een geldig legitimatiebewijs. Het BSN kan worden aangevraagd bij de gemeente. Het BSN kan enkel in gemeenten met een inschrijfloket voor niet-ingezetene aangevraagd worden. De grensarbeider zal zich vervolgens als niet-ingezetene inschrijven in de Basisregistratie Personen. Na de inschrijving ontvangt de werknemer het BSN.

Belastingen

De belastingstelsels in Duitsland, België en Nederland verschillen van elkaar. De grensarbeider betaalt over de inkomsten welke in Nederland zijn verdiend inkomstenbelasting in Nederland. De grensarbeider kan belastingaangifte doen door het zogenaamde C-biljet in te vullen. Vervolgens moet er in België of Duitsland aangifte gedaan worden van het wereldinkomen (=inkomen dat in verschillende landen is verdiend bij elkaar opgeteld).

Ziektekostenverzekering

Het is als grensarbeider verplicht een ziektekostenverzekering in Nederland af te sluiten. De grensarbeider heeft de mogelijkheid zich aanvullend te verzekeren. Er is sprake van een eigen risico en mogelijk bestaat het recht op zorgtoeslag. De werknemer dient bij het ziekenfonds in zijn eigen land te melden dat hij in Nederland gaat werken.

Arbeidsongeschiktheid

Het Nederlandse recht is van toepassing op de arbeidsrechtelijke relatie, dus dit geldt ook voor de grensarbeider die in loondienst is. Een grensarbeider heeft daarom ook recht op loondoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid.

Pensioen en AOW

Omdat de werknemer onder het Nederlandse arbeidsrecht valt, geldt ook dat de werknemer pensioen opbouwt in Nederland. Ook bouwt de werknemer AOW rechten op vanuit Nederland op in de jaren dat hij in Nederland werkt.

Relevante informatie:

Neem voor vragen of meer informatie contact op met KHN Advies 0348 48 94 89 of per mail info@khn.nl

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens