Ethisch en duurzaam ondernemen doe je zo

Er komt veel op ons af op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Heb jij hier oog voor als jij keuzes maakt voor jouw bedrijf en medewerkers? We geven tips hoe jij dit aan kan pakken.

Environment, Social, Governance (ESG)

ESG staat voor Environment, Social, Governance. Dit zijn drie belangrijke pijlers die laten zien hoe duurzaam en verantwoordelijk een bedrijf is.

Environment: door je menukaart te verduurzamen, heb jij oog voor je omgeving. Deze handige tips helpen je om dit te doen: Verduurzaam je menukaart | KHN

Social: Dat gaat over jouw sociale betrokkenheid bij je directe omgeving, over goed doen. Als horecaondernemer zit gastvrijheid in jouw genen, en steeds meer ondernemers laten dit zien door ook mensen te helpen die dat hard nodig hebben: Vergroot je sociale betrokkenheid | KHN

Tot slot de term Governance, de derde pijler. Dit staat voor behoorlijk bestuur en heeft betrekking op de bedrijfsvoering, zoals hoe transparant en ethisch de besluitvorming is binnen je zaak. Als je dit vertaalt naar jouw bedrijf, dan gaat het over hoe jij je zaak aanstuurt en de verantwoordelijkheid die je daarbij neemt voor jouw mensen.

Praktisch uitvoerbare tips

  • Geef de nieuwe generatie medewerkers een stem. Zij groeien op met het thema duurzaamheid, leren erover op school en zijn er veel mee bezig. Laat hen meedenken over de mogelijkheden binnen jouw bedrijf. Dan kan gaan over wat er op het menu staat, over doelgroepen waar je je op richt, over de producten die je gebruikt, over het taalgebruik in je communicatie en nog veel meer.
  • Communiceer over je passie voor jouw omgeving, het milieu en je sociale betrokkenheid. Be good and tell it. Heb jij een green key certificatie, laat het weten. Komen jouw producten op het menu van een biologische teler in de buurt, vermeld dat.
  • Ga pro-actief de samenwerking of interactie aan met andere stakeholders op het vlak van duurzaamheid.
  • Geef bekendheid aan je samenwerking met partners die zich ook inzetten voor duurzaamheid. Uit welke leveranciers kies jij? Streven ze dezelfde doelen na op het gebied van duurzaamheid?
  • Geef secondaire arbeidsvoorwaarden die niet alleen om geld draaien, zet in op de zaken waar jouw medewerkers om geven. Denk bijvoorbeeld aan een sportabonnement, een groentepakket van jouw biologische leverancier, verlofregeling op maat, mogelijkheid tot een cursus volgen, een leenfiets van de zaak, gratis maaltijden, de kapper die langskomt, etc.