Environment, Social, Governance (ESG), Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, duurzaamheidsrapportages. Er komt veel op ons af op het gebied van duurzaamheid. Voorheen misschien een ver van je bed show, maar vandaag de dag steeds actueler. Duurzaam bezig zijn is voor iedereen, niet alleen meer voor de grote ketenbedrijven. Maar wat kan jij doen?

Wat staat er op jouw menu?

Ook jij kunt, zonder veel tijd en geld te investeren, duurzamer omgaan met de grondstoffen die we hebben. Dat begint bij je menukaart. De horeca draait immers voor een groot deel om eten en drinken. Zo kan ook jij goed doen voor jouw omgeving én daarbij kosten besparen.

Praktisch uitvoerbare tips

Laten we het praktisch en klein houden. Kijk wat jij in jouw bedrijf kan doen om een steentje bij te dragen.

  • Voorkom voedselverspilling, kijk naar wat er terugkomt op de borden en pas je gerechten aan. Meer tips: KHN | Tips verminderen voedselverspilling.
  • Verklein je porties, geef de mogelijkheid om na te bestellen: KHN | Vergroot je omzet met kleinere porties.
  • Hergebruik gft afval (unwaste), zo kan bijvoorbeeld van sinaasappelschillen en koffiedrab zeep gemaakt worden. Zoek samenwerking op dit gebied, google maar eens naar de mogelijkheden.
  • Zet meer plantaardige opties op je menu. Denk bijvoorbeeld aan groenteburgers of vegetarische nuggets.
  • Er zijn ook hybride opties, een product dat deels van vlees en deels plantaardig is gemaakt, bijvoorbeeld van peulvruchten, linzen, bonen of kikkererwten.
  • Verwerk vegetarische en veganistische gerechten in je menu zonder dat te benoemen. Bijvoorbeeld ‘sandwich gegrilde groente’ in plaats van ‘vegan sandwich’. Wees creatief in je benamingen. De termen vegetarisch en veganistisch wekken soms onterecht aversie op.
  • Vervang producten voor plantaardige versies daar waar het niet gemerkt wordt zonder dat te benoemen. Bijvoorbeeld mayonaise (ei-vrij), sauzen, zoete lekkernijen zonder boter of ei.
  • Als je wel vlees gebruikt, kies dan zo veel mogelijk voor biologisch
  • Beperk het aantal menu items., zo kun je gerichter inkopen en gooi je minder weg.
  • Koop lokaal en volgens het seizoen.

Deze lijst is tot stand gekomen om basis van de tips van Wouter Staal, voormalig CEO en oprichter van YB I Climates: https://www.linkedin.com/in/wouterstaal

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens