Door corona leven we in een nieuwe werkelijkheid. De gevolgen van het virus hebben impact op elke ondernemer. Op korte én lange termijn. Bij veel ondernemers is de omzet fors gekelderd en mogelijk het bedrijf zelfs gesloten. Verduurzamen van het pand staat daardoor niet meer hoog op de prioriteitenlijst. Begrijpelijk. Al kan het juist nu een gunstig moment zijn om energiebesparende maatregelen te treffen. Zeker als je momenteel aan het klussen bent of onderhoud uitvoert. Het levert je namelijk direct wat op.

Bron: https://wattjemoetweten.nl/2020/05/18/10-tips-om-te-besparen-op-je-energierekening-juist-in-coronatijd/

Energie besparen

We willen je een handje helpen. We hebben daarom een aantal energiebesparende maatregelen op een rijtje gezet die makkelijk te nemen zijn. Vaak zonder kosten.

1. Energierekening

Is jouw zaak gesloten? Vraag bij je energieleverancier een verlaging van je voorschot op de energierekening aan. Dat scheelt direct in de portemonnee.

2. Check instellingen

Check de installatie voor de verwarming, ventilatie en airco. Is dit optimaal ingeregeld? Doe alleen verlichting aan in de ruimtes waar gewerkt wordt. Is er niemand aanwezig in het pand? Zet de thermostaat en de mechanische ventilatie uit.

3. Stand-by

Schakel apparatuur volledig uit die niet gebruikt wordt. De stand-by modus verbruikt namelijk energie. Denk aan kopieerapparaten, computers, printers, koelkasten, elektrische boilers en koffiezetapparaten.

4. Verlichting

Maak lamparmaturen schoon. Hierdoor is het licht feller. Mogelijk hoeven hierdoor minder lampen aan. Vervang in de bestaande armatuur lampen door ledverlichting. Overigens is tegenwoordig ledverlichting met ingebouwde aanwezigheidssensor verkrijgbaar.

5. Isoleren en tochtwering

Breng tochtstrippen of -band aan bij deuren, ramen en brievenbus. Isoleer verwarmingsbuizen in onverwarmde ruimtes (zoals de ketelruimte). Buizen die warm aanvoelen, isoleer je.

6. Subsidie en belastingvoordeel

Bovenstaande maatregelen kun je zonder al te veel moeite treffen. Voer je nu groot onderhoud uit, dan zijn wellicht meer energiebesparende maatregelen financieel haalbaar. Een energiescan kan je helpen om de mogelijkheden in kaart te brengen. Je krijgt inzicht in je energieverbruik en besparingsmogelijkheden. Een adviseur maakt deze inventarisatie. Voor een deel van de kosten van de energiescan is subsidie beschikbaar. Dat geldt ook voor bepaalde maatregelen die je treft om energie te besparen of op te wekken. Tot slot kan energie besparen of opwekken fiscaal voordelig zijn.

KHN-leden profiteren via KHN Energie van een gratis en vrijblijvende energiescan.

7. Wet milieubeheer

Ondanks de situatie waarin we nu zitten, blijft de informatieplicht en het nemen van energiebesparende maatregelen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden, voor grootverbruikers met een energieverbruik boven de > 50.000 kWh en/of 25.000 m3 gas, verplicht. Ben je financieel getroffen door het coronavirus en is investeren onmogelijk? Blijf in ieder geval hierover in gesprek met de gemeente om boetes te voorkomen.

KHN helpt je bij de verplichte energieregistratie met de handige energiewet app.

8. Uitstel energiebelasting voor grootverbruikers energie

Energieleveranciers brengen voor de maanden april, mei en juni geen energiebelasting, opslag duurzame energie of btw in rekening bij grootverbruikers die maandelijks een factuur krijgen over het werkelijke verbruik. Het uitstel levert mogelijk voordeel op voor bedrijven die in de financiële problemen komen of zijn door corona.

9. Verhuur je dak

Heb je geen zonnepanelen op je dak en heb je geen plannen om hierin te investeren ondanks tegemoetkoming met SDE+ subsidie? Er zijn partijen die daken (minimale grootte 5.000 m2) huren om zonnepanelen op te plaatsen.

10. SDE+ subsidie benutten

Heb je SDE+ subsidie ontvangen maar denk je hiervan geen gebruik te maken? Mogelijk is de subsidie bruikbaar bij verhuur van je dak om energie op te wekken.Op welke subsidies kun jij nog meer aanspraak maken? KHN geeft advies met het KHN Subsidieloket

Meer weten?
Wil je meer informatie over maatregelen die jij kan treffen om energie te besparen? KHN Energie helpt je graag verder. Laat hier je contactinformatie achter en we nemen snel contact met je op.

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens