De NIXzonderID-campagne vindt dit jaar plaats van 11 t/m 30 september 2023. Hoe zat het ook alweer met de regels rondom het schenken van alcohol?

Geen alcohol voor minderjarigen

Je mag geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Sinds het ingaan van de Alcoholwet op 1 juli 2021 is ook het doorgeven van alcohol aan een minderjarige niet toegestaan (verbod op wederverstrekking). Wat betekent de leeftijdsgrens voor jou en hoe kun je hiermee omgaan?

Sinds 1 januari 2014 is de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol verhoogd van 16 naar 18 jaar. Dit betekent dat:

  • Je geen alcohol mag verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. De leeftijdsgrens voor sterke drank en zwakalcoholhoudende drank is dus gelijk.
  • Jongeren onder de 18 jaar strafbaar zijn als ze alcohol bij zich hebben op plekken die toegankelijk zijn voor het publiek. Bijvoorbeeld in een café, winkelcentrum, stationshal of park.
  • Het strafbaar is voor een volwassene om alcoholhoudende drank te kopen, bijvoorbeeld in de horeca, en deze drank dan door te geven aan een minderjarige.
  • Gemeenten een preventie- en handhavingsplan alcohol moeten hebben.

Waarom is de leeftijdsgrens verhoogd?

Er zijn meerdere redenen waarom het voor jongeren onder de 18 jaar beter is om helemaal geen alcohol te drinken.

  • Alcohol drinken is slecht voor je gezondheid. Voor jongeren is dit nadelige effect nog groter, omdat alcohol schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en andere organen die in de groei zijn.
  • Uit onderzoek blijkt een duidelijk verband tussen schoolverzuim en veel alcoholgebruik.
  • Alcohol drinken op jonge leeftijd kan leiden tot problemen met alcoholgebruik op latere leeftijd.
  • Jongeren lopen sneller het risico alcoholvergiftiging te krijgen.

Moet je altijd de leeftijd controleren?

Als verkoper van alcohol ben je verplicht om te controleren of de koper wel de juiste leeftijd heeft. Dat hoeft alleen niet wanneer de gast 'onmiskenbaar' oud genoeg is. Bij twijfel over de leeftijd moet je dus vragen om legitimatie. Let hierbij ook op zogenaamde 'doorgevers'; je bent als verkoper namelijk ook verantwoordelijk wanneer de koper oud genoeg is, maar de alcohol voor iemand is bedoeld waarvan de leeftijd nog niet is vastgesteld. Van die persoon moet je dan dus ook de leeftijd controleren.

Wat kun je als ondernemer doen?

Gelukkig zijn er een heleboel hulpmiddelen die jou kunnen helpen om verantwoord om te gaan met alcoholverkoop. Download bijvoorbeeld de toolkit van Trimbos, met handige hulpmiddelen, zoals posters, stickers en een leeftijdschecker.

Wist je dat het zelfs verplicht is om bij de ingang van je zaak de leeftijdsgrens voor alcohol duidelijk zichtbaar aan te duiden? Dit kun je bijvoorbeeld doen door een leeftijdsticker te plakken. Via het bestelformulier op onze website kun je als KHN-lid gratis stickers bestellen. Naast leeftijdstickers bieden we ook andere hulpmiddelen die kunnen helpen om de leeftijdgrens binnen je bedrijf na te leven. Denk bijvoorbeeld aan huisregelbordjes en posters die je zelf kunt downloaden en printen.

Gratis e-learning ‘Verantwoord Alcohol Schenken’

Als horecabranche willen we professionaliteit uitstralen, zowel richting onze medewerkers als onze gasten. Het goed naleven van de regels rondom verantwoord alcohol schenken moet een vanzelfsprekendheid zijn. In de e-learning ‘Voor Elkaar’ leren horecamedewerkers meer over de regels voor verantwoorde alcoholverstrekking. Met deze e-learning heb jij het als horecaondernemer goed voor elkaar; als professional zorgen je hiermee zowel voor je medewerkers als gasten. Daarmee draag je bij aan een toekomstbestendige horecabranche. Meer weten? KHN | Gratis e-learning Verantwoord Alcohol Schenken

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens