Jongeren enthousiasmeren voor een baan in de horeca is van groot belang voor de toekomst van onze branche. Gelukkig kent Nederland tal van opleidingen op het gebied van gastvrijheid. Nu het nieuwe schooljaar van start is gegaan, zijn we benieuwd welke ontwikkelingen er zijn in het beroepsonderwijs. Yolanda Kuiper, programmamanager van Gastvrij Fryslân, neemt ons mee in de wereld van “on-the-job” onderwijs.

Aantrekkelijke sector met aansprekend “on-the-job” mbo-onderwijs

Gastvrij Fryslân is het afgelopen studiejaar opgericht door diverse Friese ondernemers in de gastvrijheidssector, het Friesland College, ROC Friese Poort en NHL Stenden. Ze werden hierbij ondersteund door provincie en het rijk. Het doel: samen met ondernemers in de gastvrijheidssector aantrekkelijk mbo-onderwijs ontwikkelen. Yolanda Kuiper: “Daarnaast willen we ook medewerkers scholen die nu al in de gastvrijheidssector werken. Hiermee vergroten we de aantrekkelijkheid van de sector en kunnen we meer mensen vinden, binden, boeien en behouden. En kansen bieden!”

Ambitieuze plannen

Gastvrij Fryslân werkt vanuit zogenaamde HUBS. Dit zijn knooppunten van bedrijven die samenwerken in het opleiden van studenten. Docenten en praktijkopleiders komen naar studenten toe om ze te begeleiden in een van de bedrijven die is aangesloten bij een HUB. “Dit jaar starten we met een bescheiden aantal studenten in onze HUB WestCord WTC in Leeuwarden. Later dit studiejaar willen we ook starten bij Hotel Sneek Van der Valk. Het streven is om dit jaar ruim 40 studenten te plaatsen. Volgend studiejaar zijn we van plan om nog twee HUBS op te starten.

De samenwerking met onze bedrijvenpartners is essentieel. We ontwikkelen gezamenlijk het onderwijs, waarbij ieder de student begeleidt vanuit zijn expertise: de docent vanuit het ROC en de praktijkbegeleider vanuit het bedrijf. Ook de student zelf heeft een belangrijke rol. Samen geven ze vorm en inhoud aan het onderwijs”, aldus Yolanda.

Links Yolanda Kuiper, rechts Janneke Laverman, programmamanagers

Wie kiest er voor Gastvrij Fryslân?

Aanpakkers kiezen met name voor de dagopleidingen: manager ondernemer horeca, zelfstandig werkend kok en zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw. Het zijn studenten die het liefst werken in de praktijk. “Wij zeggen wel eens: bij ons hoef je geen dag naar school. Wij leiden toekomstige professionals op met kennis over zichzelf en van het vak. Het is hierbij belangrijk om wendbaar en nieuwsgierig te zijn. Nieuwsgierig naar de ontwikkelingen in de gastvrijheidssector en de gevolgen daarvan op het toekomstige werk. Daarmee helpen we mee aan de ontwikkeling van studenten tot zelfbewuste professionals. Onze studenten doen bijvoorbeeld ook korte onderzoeken over bijvoorbeeld het gebruik van robots in de sector. Daarnaast krijgen ze workshops Personal Branding en bieden we ook een workshop over Generatie Z, samen met praktijkbegeleiders. Want hoe staat deze generatie tegenover werk? Wat vinden zij belangrijk? Hoe kunnen we dat integreren in onze opleiding en wat hebben de ondernemers hier aan? Onderdelen van de dagopleiding kunnen trouwens ook worden gevolgd door de zittende medewerkers. Dat is win-win”, aldus Yolanda.

Talentontwikkeling in een veilige setting

Talentontwikkeling vormt een belangrijk onderdeel van de opleidingen. Yolanda: “Onze studenten werken in de praktijk en bespreken wekelijks met hun coach en de praktijkbegeleider de voortgang. In het werk, maar ook in hun persoonlijke ontwikkeling. Het is dan wel fijn dat je even in een veilige setting stoom kan afblazen, samen met je medestudenten. Of dat je even kunt sparren met je coach hoe je het de volgende keer kunt aanpakken, als je erachter komt dat je iets nog niet beheerst. Gelukkig is de instroom in de mbo-opleidingen weer aangetrokken en zitten we in een stijgende lijn. De gastvrijheidssector was door pandemie tijdelijk minder aantrekkelijk. We zien gelukkig dat de studentenaantallen weer toenemen, en dat weer meer studenten kiezen voor deze mooie sector. Onze studenten zien het weer helemaal zitten en gaan graag aan het werk! We zien Gastvrij Fryslân als een prachtige kans om ervaring op te doen in het gezamenlijk “on-the-job” opleiden van onze (toekomstige) medewerkers. Meer weten? Kijk op: www.Gastvrijfryslan.nl

De horeca, iets voor jou?

Sta je te trappelen om aan het werk te gaan in de horeca? Kijk bij een ROC in de buurt of er een opleiding is die past bij wat jij wilt, check de opties aan de Hogere Hotelschool en vergeet vooral niet binnen te lopen bij jouw favoriete horecazaak voor die te gekke baan.

Wil jij studenten opleiden?

Wil jij hét verschil maken in het leerproces van studenten en in de horeca mensen opleiden, dan moet je voldoen aan de erkenningseisen van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Eén van de eisen die SBB aan (horeca)leerbedrijven stelt, is dat ze één of meer leermeesters in dienst hebben die de leerling(en) kunnen begeleiden. Als lid van KHN krijg je bij HOC.nl 15% korting op het lesgeld van de leermeesteropleiding. Meer weten? Check: Leermeester worden in de horeca? Kies een erkende opleider!

Lees hier deel 1 van de onderwijsreeks met onderwijsmanager Suzanne Staal.

Lees hier deel 2 van de onderwijsreeks met student Tycho Janssen en leermeester Bram van der Bor.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens