Woensdag 2 november kwamen Robèr Willemsen en Antonio van den Hengel van het landelijk bestuur naar Alkmaar om met het bestuur en enkele leden te praten over de ontwikkelingen rond de lobby in Den Haag. Vanuit Enkhuizen haakten een aantal bestuurders digitaal aan. Wat werd er zoal besproken?

De lobby
Regelmatig polst KHN door middel van enquêtes hoe en op welke wijze de lobby richting Den Haag in zou moeten plaatsvinden. In het voorjaar steunde 95% van de leden de wijze waarop de landelijke lobby plaatsvindt. In het najaar nam dat wat af tot 75%. Vanaf oktober werd de groep die vroeg om een harder geluid groter. Zeker na de uitspraken van Hugo de Jonge half november, waarbij hij aan gaf dat de horeca tot half januari zeker nog dicht zal blijven. Die uitspraak en het tekort schieten van de financiële steun zorgde voor veel onrust onder de leden en de roep om hardere actie. Dat werd nog eens versterkt door de drukte in de winkels rond Black Friday.

Er werd gevraagd waarom er niet harder met de vuist op tafel wordt geslagen. Het is een politiek spel, waarbij de aankomende verkiezingen niet in ons voordeel werken. We kunnen in Den Haag niet onderhandelen, alleen maar vragen. De publieke opinie is wel aan het veranderen. Maar nog steeds vindt 75% van de bevolking dat we de maatregelen niet moeten versoepelen zolang de besmettingen hoog zijn. Dit maakt het gesprek lastig in Den Haag. Dat is heel frustrerend en maakt de gesprekken soms best heel pittig. Maar dat geeft niet want het gaat uiteindelijk om het resultaat. Ten aanzien van het steunpakket gaan er waarschijnlijk wel verbeteringen komen.

Vooruitzichten
Tijdens de persconferentie van 8 december zal er een uitspraak gedaan worden over open of dicht blijven tijdens kerst. Een aantal Kamerleden vindt dat restaurants onder strenge voorwaarden open zouden kunnen. Hier is echter geen meerderheid voor. Wel lijkt het er op dat de financiële steunmaatregelen in het eerste kwartaal van 2021 niet zullen worden afgebouwd zoals de bedoeling was. En dat er extra financiële steun komt voor het huidige kwartaal. Hier is een meerderheid in de tweede kamer wel voor.

Diverse acties
Wanneer er geen betere compensatie komt dan zal de harde lijn verder worden opgevoerd. De acties via bijvoorbeeld Horeca Alliantie en de groep die op 17 januari open wil gaan hierbij helpen. Deze acties worden gebruikt ter ondersteuning. Robèr en Dirk zullen aan tafel blijven zitten met de ministers en staatssecretarissen. We moeten elkaar versterken. Er wordt momenteel een actie uitgewerkt ‘Black Monday’ waar eind van de week mee naar buiten wordt getreden. Deze zal plaatsvinden op maandag 7 december. Er kan op dit moment nog niet teveel over gezegd worden, maar het wordt een actie waar alle leden aan mee kunnen doen en waarbij zowel landelijk als lokaal veel aandacht zal worden gevraagd voor de situatie waarin de horeca zich bevindt.

De overheid wil de verkeersbewegingen beperken, maar de traffic gaat gewoon door, daar voelt men zich in Den Haag wel schuldig over en een dag als Black Friday helpt ons daarbij. Steeds meer mensen gaan inzien dat dit een zeer oneerlijke en onterechte situatie is. De actiebereidheid is groot en we hebben de publieke opinie mee, 66% van de mensen vindt ook dat dit niet kan. Maandag zal er daarom zoveel mogelijk reuring gecreëerd worden.

De actie van ongeveer 50 KHN-afdelingen om op 17 januari open te gaan als er geen perspectief komt is live gegaan. Vanaf dag één is er goed contact met de actiegroep, welke is ontstaan uit een denktank waar ook Antonio in zit. Naar buiten toe is het statement dat we de actie goed begrijpen maar dat we landelijk niet kunnen oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. We gebruiken de actie om aan te tonen dat de nood heel hoog is.

Facturen
Er werd gevraagd waarom er in deze tijd facturen worden gestuurd door KHN. Er is natuurlijk nooit een goed moment om te factureren. Als we niet factureren kunnen we KHN niet meer in de lucht houden. Bovendien worden de muzieklicenties voor het hele bedrag voorgefinancierd. In de begeleidende brief is geprobeerd dit zo goed mogelijk uit te leggen en er is aangegeven dat er betalingsregelingen zijn.

Starters en SBI-codes
Voor de groep starters is er geen subsidie, dit staat hoog op onze lijst. Vanwege fraude zijn de maatregelen generiek in plaats van specifiek gemaakt. Hierdoor zijn er zeer schrijnende gevallen. Een aantal politici, waaronder Thierry Aartsen, zet zich hier ook voor in. De overheid doet moeilijk en zegt dat het systeem het niet aankan. Dat is natuurlijk te gek voor woorden. Het voorstel vanuit KHN is om dan met een eindafrekening te komen voor deze bedrijven.

Wanneer je bedrijfsvorm is veranderd, bijvoorbeeld van VOF naar EZ, terwijl alles verder hetzelfde is gebleven, dan kom je op dit moment ook niet in aanmerking voor de TVL. Er zijn voorbeelden dat het wel gelukt is, door aan te vragen op basis van de oude gegevens. En er zijn bedrijven waarbij de SBI-codes is veranderd en daardoor geen subsidie is toegekend. Er zijn ook voorbeelden dat bij een wisseling van SBI-code de RVO aangeeft dat het met terugwerkende kracht verwerkt wordt. Heb je een besluit ontvangen waarin staat dat je niet in aanmerking komt? Dan kan je bezwaar maken via de site van de RVO.

Juridische stappen
Na het aanspannen van het kort geding in juli hebben een aantal advocatenkantoren gekeken of er verdere juridische stappen mogelijk zijn. Zij geven ons nul kans. Je kan wel een bodemprocedure starten voor een schadeclaim, maar daar ben je dan wel een paar jaar onderweg, daar hebben we nu niets aan, maar kan altijd later nog. Opnieuw een kort geding starten is ons ontraden, maar we blijven dit toetsen als er iets in de situatie verandert.

Onder dankzegging voor de tijd die Robèr en Antonio hebben genomen om de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden wordt er nog even nagepraat.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens