In aanloop naar de provinciale statenverkiezingen heeft er afgelopen maandag 27 februari het debat/ symposium te Helmond plaatsgevonden. Het onderwerp: Hoe houden wij onze stadscentra en dorpskernen vitaal?

Vanuit KHN regio Brabant zijn we hier als medeorganisator actief bij betrokken. Rik Hüsken was hier als voorzitter van KHN Regio Brabant en als ondernemer bij aanwezig. Daarnaast waren de afdelingen KHN Helmond en KHN Valkenswaard vertegenwoordigd.
Geert Blenckers, horecaondernemer, is deze avond een van de sprekers geweest en heeft zijn ervaringen en visie, op een energieke wijze, met de aanwezige gedeeld.

Hieronder een korte video reportage en samenvatting.

https://youtu.be/hNePxo4EKDw

Provincie Noord-brabant: Samen aan de slag! Toekomst Brabantse binnensteden en dorpen belangrijk voor Provinciale verkiezingen

Ondernemers en vastgoedpartijen nemen voortouw in ontwikkeling binnensteden en dorpen.
Provincie en gemeenten wordt om een actieve rol en bijdrage gevraagd.

Er is meer nodig dan winkels in de winkelstraat om te komen tot aantrekkelijke centrumgebieden. Daar ging het over tijdens een drukbezocht symposium op 27 februari jl. Ondernemers uit de retail, horeca, cultuur en toerisme, vastgoedpartijen en centrummanagers hebben het voortouw genomen om op provincieniveau samen te werken aan de leefbaarheid van binnensteden en dorpskernen. De Provincie Noord-Brabant én de Brabantse gemeenten is nadrukkelijk gevraagd een meer aanjagende en actief ondersteunende rol te nemen waarbij centrumgebieden hoger op de provinciale en gemeentelijke agenda worden geplaatst.

Directeur VNO-NCW Brabant-Zeeland Ellen Kroese: “Economisch gaat het goed in Brabant. Het bedrijfsleven groeit en daarvoor zijn er veel vacatures voor banen beschikbaar. Daarom is het belangrijk dat het aantrekkelijk is om in Noord-Brabant te blijven wonen. Het voorzieningenniveau in binnensteden en het buitengebied moet daarom goed zijn. Zo houden we jongeren in onze provincie.” Gemeenten worden uitgedaagd om te streven naar een mix van maatschappelijke functies voor de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de binnenstad of dorpskern. Daar is een ondersteunende rol van de Provincie hard voor nodig.

Een succesvolle aanpak vereist goed samenspel van ondernemers, vastgoedeigenaren en overheid. Immers, vastgoedeigenaren hebben de sleutel in handen. Vooral lokale eigenaren blijken van grote meerwaarde en investeren vanuit het hart en met oog voor lokaal welzijn, zo werd duidelijk uit de woorden van Huub Gijsbers als voorzitter van de vastgoedeigenarenvereniging in centrum Bergeijk. Ook de lokale ondernemers trekken vaak de kar als het gaat om organiseren van beleving of bieden van ondersteuning aan het lokale verenigingsleven.

“We kunnen niet zonder publieke investeringen, ook vanuit onze Provincie. Niet alleen in de fysieke ruimte en in beleid, de zogenaamde hard- en de software. Investeer vooral ook in de mensen en de organisaties, de orgware. Want zonder organiserend vermogen met handjes van ondernemers en inwoners, hun denk- en doekracht en zonder goede centrumorganisatie of -regisseur zijn de hard- en software nutteloos.” aldus Niek Mares, voorzitter van het Retailplatform Brabant.

Het symposium werd georganiseerd vanuit Retailplatform Brabant waarin 30 Brabantse centrummanagementorganisaties zijn verenigd, samen met de landelijke Retailagenda, INretail, Lokaal Retailbelang, Koninklijke Horeca Nederland en VNO-NCW Brabant Zeeland.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens