Steeds meer horecabedrijven zijn tijdens de corona crisis over gegaan op bezorgen en afhalen. Voor sommigen is dit aantrekkelijk genoeg om ook na de corona crisis te blijven doen. Een nadeel is wel dat de hoeveelheid verpakkingsmateriaal voor deze maaltijden daarmee ook flink is toegenomen en dus de hoeveelheid afval.

De overheid is aan het kijken hoe ze de plastic verpakkingen in de horeca verder kunnen terug dringen. Een van de maatregelen is het verbod op plastic bordjes, bestek, rietjes en piepschuim verpakkingen. Een andere maatregel is het terugdringen van plastic koffiebekers en plastic voedselcontainers. Aan deze laatste maatregel moet de overheid nog invulling geven. Er wordt wel sterk gekeken naar herbruikbare verpakkingen. Het idee is nu consumenten een klein bedrag te laten betalen voor de plastic verpakkingen zodat herbruikbare verpakkingen worden gestimuleerd. A la het verhaal van de plastic tasjes. Hier vinden de komende tijd nog gesprekken over plaats.

Een initiatief wat inmiddels in Amsterdam loopt is Swap box.
De swap box geeft invulling aan het terugdringen van plastic verpakkingen. Consumenten halen hun eten af in een swap box, vervolgens kunnen ze de swap box terug brengen op bepaalde punten bij restaurants en retail. De ondernemer moet de swap box bewaren en deze worden dan vervolgens opgehaald door swap box, die ze reinigt en dan weer verspreid onder de ondernemers.

Zie ook de site van swapbox en bijgaande brochure.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Maurits Last, oprichter van SwapBox via 06 29 27 54 15 of m.last@swap-box.com.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens