Wil je dat jouw gasten het hele jaar door bij jou op het terras kunnen genieten? Dan kun je bijna niet om terrasverwarming heen. Door het gebruik van verschillende warmtebronnen kunnen gasten er met het onvoorspelbare Nederlandse weer toch warm en knus bijzitten op het terras, zelfs in de winter. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw terrasverwarming toekomstbestendig is?

Na ruim twee jaar corona is het nu zaak goede omzetten te draaien, de schulden af te lossen en weer geld te hebben om te investeren. Het terras kan hier mooi aan bijdragen. Want hoe meer gasten, hoe meer bestellingen en dus hoe meer omzet.

Energiecrisis leidt automatisch tot energiebesparing

Na de coronapandemie kampen ondernemers met een personeelstekort en een torenhoge inflatie als gevolg van de energiecrisis. Vooral wat betreft de energiecrisis komen veel ondernemers in de problemen. De energierekening gaat meerdere keren over de kop en deze kosten kun je niet zomaar doorberekenen aan je gasten. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk te besparen op je energieverbruik. Maar hoe doe je dat nou?

Er zijn verschillende manieren om te besparen op je terrasverwarmers. Zo kun je de terrasverwarming helemaal uitzetten of ervoor kiezen om nog maar een deel van het terras te verwarmen. Maar het is ook mogelijk om een zelfbedieningsknop op je heaters te plaatsen of aan je gasten vragen of ze de terrasverwarmer wel echt aan willen hebben en hem dan pas aan te zetten. Ruud Bakker, voorzitter van KHN Eindhoven en eigenaar van Grill & Bar Dommel 18, kiest voor die laatste optie: “Binnen ons bedrijf zijn we aan het kijken waar we energie kunnen besparen. We zijn met de huisbaas in overleg voor zonnepanelen en een warmtepomp, om het allemaal wat betaalbaarder te maken. Ook kijken we kritisch hoe we energie kunnen besparen op onze gasheaters op het terras. Als gasten vragen of de heater aan kan, vragen wij of dit echt wel nodig is. Op deze manier denken we dat de heater minder vaak aan zal staan en we zo kunnen besparen op de energierekening”.

Energie besparen op terrasverwarming

Duurzame terrasverwarmers

De afgelopen jaren zijn naast de traditionele heaters op gas en elektriciteit een aantal duurzamere alternatieven op de markt gebracht voor de verwarming van horecaterrassen. Hierbij kun je denken aan verwarmde kussentjes, (elektrische) dekens en de warmtetafel (de tafelpoot met warmte-elementen). Deze duurzamere keuzes verbruiken veel minder energie en genieten naar de toekomst toe zeker de voorkeur. We zien nu in Frankrijk al dat er een verbod is op het gebruik van heaters op het terras. Lees meer over het energieverbruik van verschillende terrasverwarmers.

In een aantal gemeenten wordt er subsidie verleend voor de aanschaf van verwarmde kussentjes. Dit is een mooi initiatief om ondernemers te helpen bij verduurzaming van hun terras.

Energiebesparende opties voor heaters

Mocht je toch besluiten een heater op gas of elektriciteit te blijven gebruiken, kijk dan eens naar de volgende tips om energie te besparen:

  • Plaats een dimmer op een elektrische heater. Met name op dagen waarop de temperatuur niet heel laag is, kan het voordelig zijn om de heater niet op vol vermogen te laten draaien.
  • Gebruik een timer die ervoor zorgt dat een heater voor een afgebakende tijdsduur aangaat. Hiermee voorkom je dat het terras onnodig wordt verwarmd wanneer er niemand zit.
  • Gebruik een bewegingssensor zodat de heater niet continu aanstaat.
  • Plaats de terrasverwarmer op een beschutte plaats. Vooral bij terrasverwarmers op gas gaat anders de verwarmde lucht snel verloren. Ook het plaatsen van windschermen of overkappingen verhogen het rendement van de terrasverwarmers.
  • Kies voor een terrasverwarmer aan de gevel in plaats van een losstaande. De muur houdt namelijk de warmte vast.