Wil je dat jouw gasten het hele jaar door bij jou op het terras kunnen genieten? Dan kun je bijna niet om terrasverwarming heen. Door het gebruik van verschillende warmtebronnen kunnen gasten er met het onvoorspelbare Nederlandse weer toch warm en knus bijzitten op het terras, zelfs in de winter. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw terrasverwarming toekomstbestendig is?

Door hoge kosten van inkoop, personeel en energie, staan de marges in onze branche onder druk. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk te besparen. Bijvoorbeeld op je energieverbruik. Maar hoe doe je dat ?

Er zijn verschillende manieren om te besparen op je terrasverwarmers. Zo kun je de terrasverwarming helemaal uitzetten of ervoor kiezen om nog maar een deel van het terras te verwarmen. Maar het is ook mogelijk om een zelfbedieningsknop op je heaters te plaatsen of aan je gasten vragen of ze de terrasverwarmer wel echt aan willen hebben en hem dan pas aan te zetten. Ruud Bakker, voorzitter van KHN Eindhoven en eigenaar van Grill & Bar Dommel 18, koos voor die laatste optie:

“Binnen ons bedrijf zijn we aan het kijken waar we energie kunnen besparen. We zijn met de huisbaas in overleg voor zonnepanelen en een warmtepomp, om het allemaal wat betaalbaarder te maken. Ook kijken we kritisch hoe we energie kunnen besparen op onze gasheaters op het terras. Als gasten vragen of de heater aan kan, vragen wij of dit echt wel nodig is. Op deze manier denken we dat de heater minder vaak aan zal staan en we zo kunnen besparen op de energierekening”. - Ruud Bakker

Energie besparen op terrasverwarming

Duurzame terrasverwarmers

De afgelopen jaren zijn naast de traditionele heaters op gas en elektriciteit een aantal duurzamere alternatieven op de markt gebracht voor de verwarming van horecaterrassen. Hierbij kun je denken aan verwarmde kussentjes, (elektrische) dekens en de warmtetafel (de tafelpoot met warmte-elementen). Deze duurzamere keuzes verbruiken veel minder energie en genieten naar de toekomst toe zeker de voorkeur. We zien nu in Frankrijk al dat er een verbod is op het gebruik van heaters op het terras. Lees meer over het energieverbruik van verschillende terrasverwarmers.

In een aantal gemeenten wordt er subsidie verleend voor de aanschaf van verwarmde kussentjes. Dit is een mooi initiatief om ondernemers te helpen bij verduurzaming van hun terras.

Sit & Heat

Nog een mooie manier om je bezoekers duurzaam warm te houden: de warmtekussens van onze partner Sit & Heat. Je gasten zitten comfortabel en bestellen met plezier een extra drankje. En je bespaart tot wel 95% energie ten opzichte van traditionele terrasverwarming. Als lid van KHN profiteer je van 15% korting op alle producten van Sit & Heat.

Bekijk dit voordeel

Energiebesparende opties voor heaters

Mocht je toch besluiten een heater op gas of elektriciteit te blijven gebruiken, kijk dan eens naar de volgende tips om energie te besparen:

  • Plaats een dimmer op een elektrische heater. Met name op dagen waarop de temperatuur niet heel laag is, kan het voordelig zijn om de heater niet op vol vermogen te laten draaien.
  • Gebruik een timer die ervoor zorgt dat een heater voor een afgebakende tijdsduur aangaat. Hiermee voorkom je dat het terras onnodig wordt verwarmd wanneer er niemand zit.
  • Gebruik een bewegingssensor zodat de heater niet continu aanstaat.
  • Plaats de terrasverwarmer op een beschutte plaats. Vooral bij terrasverwarmers op gas gaat anders de verwarmde lucht snel verloren. Ook het plaatsen van windschermen of overkappingen verhogen het rendement van de terrasverwarmers.
  • Kies voor een terrasverwarmer aan de gevel in plaats van een losstaande. De muur houdt namelijk de warmte vast.

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens