Op een zomerse avond lekker in de zon op een terras. Maar helaas zijn die écht warme zomeravonden in Nederland nog altijd ver in de minderheid. Met (duurzame) terrasverwarming of heaters kunnen jouw gasten met het onvoorspelbare Nederlandse weer toch droog, warm en knus buiten op het terras zitten. Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van zo'n terrasverwarmer?

Veel horecaondernemers kampen door de coronacrisis met grote cashflowproblemen. Er is weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen. Het is nu zaak goede omzetten te draaien om de schulden af te lossen en weer geld te hebben om te investeren. Het terras speelt hierbij een belangrijke rol. Want hoe meer gasten, hoe meer bestedingen en hoe meer omzet. Horecaondernemers maken daarom graag gebruik van terrasverwarmers of heaters waarmee ze het terras langer open kunnen houden.

Energiecrisis

Helaas liet de volgende crisis niet lang op zich wachten: de crisis van de hoge energie- en voedingsmiddelenprijzen. Door de oorlog in Oekraïne verwachten we op dit moment niet dat deze energieprijzen snel zullen dalen. Daarom is het belangrijk om te kijken hoe je energie kunt besparen. Bijvoorbeeld door de aanschaf van duurzame terrasverwarmers.

Duurzame terrasverwarmers en alternatieven

De afgelopen jaren is naast de traditionele heaters op gas en elektriciteit een aantal duurzamere alternatieven op de markt gebracht voor de verwarming van horecaterrassen. KHN dook in het het rapport ‘Alternatieven voor terrasverwarmers, onderzoek naar de mogelijkheden voor de gemeente Den Haag om terrassen duurzaam te verwarmen’ uit december 2018 en zet de alternatieven voor je op een rij:

  • Gasheaters
    Gasheaters staan voornamelijk aangesloten op flessen butaan- of propaangas. In enkele gevallen worden de gasheaters aangesloten op het gasnet.
  • Heaters op elektriciteit
    Dit betreft veelal verwarming door middel van infrarood lampen, die worden aangesloten op het elektriciteitsnet.
  • Verwarmde kussens
    Kussens met warmte elementen die door middel van sensoren aan gaan wanneer de gebruiker er tegenaan gaat zitten. De kussens zijn voorzien van een batterij die na vier uur gebruik moet worden opgeladen. De verwarming gaat alleen aan op het moment dat iemand op een plek zit (door middels van de sensoren). De kussens staan daarom minder vaak of minder lang aan dan de traditionele heater. Voorbeelden: Sit and heat en Stoov.
  • Elektrische deken
    Een deken én kussen: opgerold kan de deken worden gebruikt als kussen, uitgerold is het een (elektrische) deken met zit- en rug verwarming. De deken wordt over een bank of stoel geplaatst en er kan een warmtestand naar keuze ingesteld worden. De warmtedekens zijn voorzien van een batterij die drie tot zes uur meegaat. Ook hiervoor geldt dat de elektrische dekens minder vaak of minder lang aan staan dan de traditionele heater. Voorbeeld: Stoov.
  • Warmtetafel
    Bij een warmtetafel bevat de tafelpoot warmte-elementen. De warmtetafels worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Voorbeeld: Mensa-heating.
  • Deken
    Een deken is het meest simpele alternatief. Gasten kunnen deze om of over zich heen slaan zonder additionele verwarming.

Vergelijking verbruik en CO₂-uitstoot

Wat is nu het meest milieuvriendelijke alternatief voor de heater? We hebben het verbruik en de CO₂-uitstoot voor je op een rij gezet.

Verbruik

Bereik

Verbruik per m2 per uur

CO₂-uitstoot per m2 per uur

Gasheater kleiner bereik

0,46 m3/h

7,5 m2

0,46 / 7,5 = 0,061 m3

0,1152 kg CO₂

Gasheater groter bereik

0,89 m3/h

13,5 m2

0,89 / 13,5 = 0,066 m3

0,1247 kg CO₂

Elektrische heater

1,4 kWh

6 m2

1,4 / 6 = 0,233 kWh

0,0179 kg CO₂

Verwarmde kussens

0,04 kWh

1,25 m2

0,04 / 1,25 = 0,032 kWh

0,0025 kg CO₂

Elektrische dekens

0,018 kWh

1,25 m2

0,018 / 1,25 = 0,014 kWh

0,0011 kg CO₂

Warmtetafel (infrarood)

0,4 kWh

2,5 m2

0,4 / 2,5 = 0,160 kWh

0,0123 kg CO₂

Dekens

n.v.t.

Kosten

Als je de kosten voor aanschaf en verbruik vergelijkt, zie je dat de aanschafkosten per vierkante meter voor gasheaters ongeveer het dubbele zijn van de aanschafkosten van elektrische heaters. De aanschafkosten per vierkante meter van alternatieven zijn beduidend hoger dan de aanschafkosten voor traditionele heaters.

De verbruikskosten per vierkante meter zijn voor alternatieven dan weer een stuk lager dan de verbruikskosten van traditionele heaters. De verbruikskosten voor kleinverbruikers zijn daarbij hoger dan die voor grootverbruikers.

Energiebesparende opties voor heaters

Ook als je gebruikmaakt van een traditionele heater zijn er volop mogelijkheden om energie te besparen:

  • Het plaatsen van een dimmer op de elektriciteit van een elektrische heater. Met name op dagen waarop de temperatuur niet heel laag is, kan het voordelig zijn om de heater niet op vol vermogen te hoeven laten draaien.
  • Een timer, die ervoor zorgt dat een heater voor een afgebakende tijdsduur aangaat. Dit zorgt er ook voor dat het terras niet onnodig verwarmd wordt wanneer er niemand op het terras heeft plaatsgenomen. Een bewegingssensor kan daarnaast gebruikt worden, zodat de verwarming alleen aangaat bij beweging, en dus automatisch uitgaat als er geen bezoekers zijn.
  • Een bewegingssensor voor aan-/uitschakeling van de heater zodat de heater niet continu aanstaat.
  • Plaats de terrasverwarmer op een beschutte plaats. Vooral bij terrasverwarmers op gas gaat anders de verwarmde lucht snel verloren. Ook het plaatsen van windschermen of overkappingen verhogen het rendement van de terrasverwarmers.
  • Kies voor een terrasverwarmer aan de gevel in plaats van een losstaande. De muur houdt namelijk de warmte vast.

KHN: Subsidie voor duurzame terrassen

KHN roept gemeenten op om een programma in te richten waarmee de overgang naar duurzame verwarming van terrassen financieel wordt gestimuleerd. Om horecaondernemers te stimuleren kan een financiële prikkel succesvol zijn. Zoals een lening, subsidie, korting of opslag op gemeentelijke belastingen et cetera.

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens