Energiebesparing is in deze tijd nog steeds een actueel onderwerp en dit zal de komende jaren ook zo blijven. Iedere ondernemer kijkt kritisch naar zijn eigen bedrijfsvoering, waar kan ik energie besparen?
Als een horecagelegenheid meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m³ aardgas (equivalent) verbruikt, krijgt de ondernemer te maken met de energiebesparingsplicht en de informatieplicht energiebesparing.
Om erachter te komen hoe aan de energiebesparingsplicht kan worden voldaan, moet de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) worden gebruikt. Dit is een door de overheid opgestelde lijst met 150 energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Alle maatregelen die op de horecagelegenheid van toepassing zijn, moeten worden uitgevoerd. Voor elke toepasselijke erkende maatregel die niet wordt uitgevoerd, moet je een gelijkwaardige of betere alternatieve maatregel uitvoeren. De alternatieve maatregel moet net zoveel of meer energie besparen dan de erkende maatregel. Naast het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen is de ondernemer verplicht om hierover eens in de vier jaar te rapporteren. De meest recente deadline voor de rapportage was 1 juli 2024. Ook als de deadline gemist wordt moet er nog steeds gerapporteerd worden. Vanaf 1 januari 2024 zijn de verantwoordelijke omgevingsdiensten gestart met de handhaving hierop. Om ondernemers te helpen aan de energiebesparingsplicht te voldoen, is het platform Duurzaam Energie Besparen (DEB) opgezet door MKB Nederland.
Een energiescan is een goed middel om energieverbruik inzichtelijk te maken en te weten welke stappen gezet kunnen worden om energie te besparen. Verschillende gemeenten in het land bieden gratis energiescans aan voor horecaondernemers. Dit heeft geleid tot behoorlijke reducties in de CO2 uitstoot.