Vóór de coronacrisis had de horeca te kampen met een flink personeelstekort. Door de crisis is dit probleem veel groter geworden. Maak gebruik van de nieuwe subsidieregeling van Provincie Gelderland: SMART.

Veel horecamedewerkers zijn elders gaan werken, en er zijn maar heel weinig aanmeldingen van nieuwe leerlingen voor een horecaopleiding. SVH biedt nu de mogelijkheid om medewerkers op de werkvloer op te leiden, waarbij ze uiteindelijk een volwaardig diploma halen. Dit kan door te werken met de praktijkbewijzen.

Hoe werkt het?

Het halen van praktijkbewijzen is een laagdrempelige manier van leren voor medewerkers. Door praktische prestaties te leveren op de werkvloer, kan de medewerker certificaten van vakbekwaamheid halen. Dan kan zowel voor medewerkers in de bediening als voor koks. Een ‘Leermeester+’ kan beoordelen of de medewerker het certificaat verdient. Bij voldoende certificaten haalt de medewerker uiteindelijk een officieel branchediploma van SVH.

De ‘leermeester+’

De vaardigheden van de medewerker worden beoordeeld door een speciaal geschoolde leermeester: de ‘leermeester+’. Om Leermeester+ te worden moet je al SVH leermeester zijn. Vervolgens kun je het diploma Leermeester+ halen. Je krijgt dan toegang tot een platform met alle praktijkbewijzen, instructiekaarten en lesmateriaal.

De kosten

De kosten voor de opleiding tot Leermeester+ en het leren van het gebruik van het programma ‘werkstap’ (dat nodig is om een leerling te kunnen certificeren) bedragen samen € 650 (inclusief examen). Het abonnement op werkstap kost € 4 per maand per leerling. De kosten van het praktijkbewijs bedragen € 24,20 per SVH praktijkbewijs.

Tegemoetkoming in de kosten?

Neem je iemand in dienst vanuit een uitkering? Dan heb je kans dat er subsidies gelden om tegemoet te komen in de kosten. Neem daarvoor contact op met het UWV Werkbedrijf Rijk van Nijmegen (Anne Pet of Evi Borsboom, telefoon 024 75 17 500).

Ook past dit opleidingstraject binnen de nieuwe subsidieregeling van Provincie Gelderland: SMART. Deze regeling is bedoeld voor MKB ondernemers die de talenten van hun medewerkers willen ontplooien. Meer informatie vind je via SMART Overbruggingsplan MKB (gelderland.nl).

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens