Op dinsdag 13 juni heeft het bestuur van KHN Haarlem overleg gehad bij Van Beinum. Enkele belangrijk punten uit het bestuursoverleg kun je onderstaand terugvinden.

Duidelijkheid handhaving terrassen

De regels rond de handhaving van de terrassen zijn onduidelijk. Eerder is aangegeven dat - zolang de regels niet duidelijk zijn - er niet gehandhaafd zou worden. Echter gebeurt dit nu wel. We gaan in overleg met de afdeling handhaving om duidelijkheid te vragen.

Actieprogramma Veilig Uitgaan

Er is een actieprogramma opgesteld over veilig uitgaan waar wij onze opmerkingen op hebben gegeven. Deze opmerkingen zijn nog niet verwerkt en er staan nog een aantal open vragen in het stuk, dus staan wij nog niet achter het huidige document. We gaan hierover in overleg met de gemeente.

Onderzoek toeristenbelasting

Er wordt een onderzoek gedaan naar de verhoging van de toeristenbelasting per januari 2026. De hotels in Haarlem worden betrokken in dit proces.

Daarnaast vinden gesprekken plaats om de particuliere verhuur en de ontwikkeling van hotelappartementen te beteugelen en te zorgen voor een gelijk speelveld.

Plan betaald parkeren

De gemeente is bezig met een plan om betaald parkeren uit te breiden: Uitbreiding betaald parkeren | Gemeente Haarlem. Het bestuur van KHN Haarlem wil graag dat Haarlem een goed bereikbare en aantrekkelijke stad is, ook voor de horecaondernemers buiten het centrum. Het voorgenomen parkeerbeleid draagt hier niet toe bij, er zijn onvoldoende oplossingen voor bezoekers die met de auto komen.

Registreer na 1 juli 2023 je certificaat sociale hygiëne om de geldigheid te garanderen

Heb jij of je medewerkers in het verleden een diploma sociale hygiëne gehaald of ben je van plan dit nog voor 1 juli 2023 te doen? Let dan goed op! Het oude examenregister van de Landelijke Examencommissie Stichting Vakbekwaamheid Horeca (LEC-SVH) wordt vervangen door een register dat door de overheid wordt beheerd en los staat van SVH. Je wordt automatisch overgeschreven maar je moet ZELF de overschrijving bevestigen. Doe je dit niet, dan vervalt je registratie 5 jaar na 1 juli 2023. Lees hier meer.

Verbod op wegwerpplastic

Vanaf 1 juli zijn gratis wegwerpbekers- en bakjes verboden voor eten en drinken onderweg, afhaal en bezorging. Daar ben jij als horecaondernemer inmiddels wel van op de hoogte. Maar weten jouw gasten dit ook? Lees hier meer: KHN | De Single Use Plastic richtlijn

En verder:

  • Spaarnlanden is bezig met een goederen hub.
  • We zitten maandelijks aan tafel bij het overleg over het Collectieve Horeca Ontzeggingenbeleid.
  • De ledenraad van KHN is iets anders ingericht, meer op doelgroepen.

Heb je de Facebook van KHN Haarlem al geliked? Zegt het voort! Op www.khn.nl/haarlem volg je het laatste nieuws vanuit KHN Haarlem.

De volgende bestuursvergadering is op dinsdag 11 juli om 10.00 uur. Heb je onderwerpen of vragen die je per mail wil stellen zodat we het kunnen meenemen in de vergadering, laat het ons weten via haarlem@khn.nl.