Eindelijk klinkt het geluid van gastvrijheid weer door de straten van Nederland. Op korte termijn komen er nieuwe versoepelingen, ook voor de horeca. KHN vindt het positief dat het kabinet inziet dat er verder versoepeld kan worden. Maar waarom krampachtig vasthouden aan het coronatoegangsbewijs (CTB) als deze eigenlijk geen toegevoegde waarde meer heeft? En waarom wachten met het volledig loslaten van alle coronamaatregelen, terwijl de cijfers laten zien dat versoepelen kan? KHN pleit dan ook voor het loslaten van de coronarestricties voor alle sectoren en het afschaffen van het CTB, waardoor rendabel ondernemen weer mogelijk wordt.

KHN is blij dat het nieuwe kabinet doorgaat met versoepelen. Vanaf volgende week wordt de sluitingstijd waarschijnlijk verruimd en vanaf 25 februari wil het kabinet het overgrote deel van de maatregelen loslaten. Hiermee gaan we weer richting het oude normaal en dat is op zich goed nieuws voor zowel ondernemers als consumenten. Wat voorlopig overblijft in de plannen van het kabinet is het CTB en het idee om 1G in te voeren voor het samen laten komen van grotere, ongeplaceerde groepen. Het kabinet heeft het OMT daarover om advies gevraagd. Volgens KHN is het kabinet daarmee te voorzichtig. Leren leven met het virus betekent ook disproportionele maatregelen durven loslaten.

Schaf het coronatoegangsbewijs af

Nu de cijfers laten zien dat het verder versoepelen veilig kan, zonder dat de druk op de zorg toeneemt, roept KHN het kabinet op stap 4 van de KHN routekaart eerder in te laten gaan. Dit betekent dat alle restricties zo snel mogelijk moeten worden losgelaten en daar hoort het afschaffen van het CTB bij. Het heeft op dit moment heel weinig toegevoegde waarde, terwijl het de economie belemmert.

Volledige heropening nachtleven - 1G gaat niet werken

Voor Clubs & Nightlifebedrijven is het niet rendabel om open te gaan met restricties als ‘placeren’ of een vervroegde sluitingstijd. KHN ziet dan ook graag dat Clubs & Nightlifebedrijven weer volledig de deuren mogen openen. Zij vervullen een zeer belangrijke rol voor de doelgroep - jeugd tussen de 18 en 30 jaar - en dragen bij in de behoefte aan sociale contacten, vriendschap, liefde en een gevoel van verbondenheid. Een behoefte die door de coronacrisis juist groter is dan ooit. Bovendien kan de heropening van Clubs & Nightlifebedrijven bijdragen aan het terugdringen van illegale feesten die door de coronamaatregelen zijn toegenomen. Een aanvullend testbeleid door het invoeren van 1G voor grotere ongeplaceerde groepen gaat gewoon niet werken. Het is onlogisch dat mensen die op stap gaan wel moeten testen voor een clubbezoek, terwijl ze op alle andere plekken zoals thuis, op school en in de collegebanken wel samenkomen zonder restricties. Je treft bovendien een doelgroep waar de testbereidheid laag is, wat betekent dat je daardoor juist illegale feesten nog verder in de hand werkt.

KHN heeft begrip voor Clubs & Nightlife bedrijven die dit weekend de deuren openen tijdens een protestactie. Zo ook voor deze twee ondernemers die hun verhaal doen. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “We begrijpen niet dat er zoveel weerstand is, zeker gezien de ontwikkelingen van de afgelopen weken en het feit dat perspectief voor clubs nog steeds uitblijft. Afgelopen maandag zijn we tijdens een werkbezoek met minister Adriaansens het gesprek aangegaan over het gebrek aan perspectief, de financiële situatie van ondernemers en de noodzaak voor specifieke financiële oplossingen voor Clubs & Nightlifebedrijven. We hopen dan ook dat zij op korte termijn de deuren weer volledig mogen openen.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens