Een snelle rekensom bracht ondernemer Thom van Zanten van Thom’s en Brewdog in Rotterdam op 99 weken. Het nachtleven zit al 99 weken op slot, zonder uitzicht en met bar weinig perspectief. Terwijl het juist de clubs zijn die een belangrijke rol vervullen, benadrukt Veronique Vesters van Time Out in Gemert.

NOS bracht deze week een onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat 1 op de 8 nachtondernemers failliet is. Van Zanten: “Dit betekent dat bij de andere zeven ondernemers het water aan de lippen staat. De nacht is van groot belang voor een groot deel van de ondernemers. In een brief aan de Tweede Kamer van 10 februari heeft minister Kuipers aangekondigd dat het kabinet het plan heeft om vanaf volgende week vrijdag de sluitingstijd te verruimen tot één uur ’s nachts. En dat mét CTB de 1,5 meter, verplichte placering en de mondkapjesplicht kan worden losgelaten als er niet meer dan 500 mensen aanwezig zijn per zelfstandige ruimte. Ongeplaceerd met meer dan 500 man per ruimte kan dus voorlopig niet. Dat is goed te doen voor de danscafés, maar voor de nacht is er nog steeds geen perspectief. Zeker niet omdat ze er ook aan denken om 1G in te voeren voor samenkomsten van grotere ongeplaceerde groepen. Dat het wel degelijk mogelijk is om zonder allerlei restricties open te gaan, zie je in de andere landen om ons heen.”

Maatschappelijke kant

Vesters van evenementenlocatie Time Out benadrukt ook de maatschappelijke kant: “Ik denk dat wij maatschappelijk gezien bijdragen aan de opvoeding van jongeren. Het klinkt misschien belerend, maar je komt op een punt dat ze niks meer van ouders of docenten aannemen. De jeugd wordt vanuit vrienden gecorrigeerd of vanuit dingen die ze graag willen, zoals wij. Ze willen op stap, dus accepteren ze dat. Ik hoop vooral dat we snel verder kunnen waar we in maart 2020 stonden, maar dat is tegen beter weten in. Onze agenda was tot twee jaar vooruit gevuld van grote bedrijfsfeesten tot festivals en alles daartussen in. De transitie van nachtfunctie naar evenementenlocatie ging al niet zonder slag of stoot. Ik verwacht ook dat als de deuren weer open mogen, we nog lange tijd financieel een probleem hebben. Iemand die zijn vijftigste verjaardag twee keer verzet, viert dat dit jaar niet alsnog. Veel feesten zijn geannuleerd. Ik hoop vooral niet dat ze in Den Haag denken: alles mag weer en ga je best maar doen. We moesten dicht vanwege de volksgezondheid, dan kan je niet zeggen dat dit een ondernemersrisico is.”

De Nacht Staat Op

Zaterdag 12 februari kwam het nachtleven in actie met De Nacht Staat Op. “Ik heb het volste begrip dat nachtondernemers daaraan meedoen, maar vanuit mijn rol als KHN-bestuurder in Rotterdam is het belangrijk om in gesprek te blijven met de gemeente. Wij deden daarom niet mee. Ik blijf strijden voor de belangen van het nachtleven”, legt Van Zanten van Thom’s en Brewdog uit. “Met onze bedrijven hebben we nog best wel de kans gehad om redelijk open te zijn, alleen de nacht was 99 weken dicht. Thom’s heeft een nachtfunctie, maar is daarnaast een vrij breed bedrijf met lunch en diner. We zijn open geweest als supermarkt, sorteerden met het personeel bloemen in Aalsmeer bij een bloemenafslag. Met Brewdog stapten we in een leertraject voor het Albeda, omdat er geen leerplekken waren om kennis over te brengen. Dat levert niks op, maar het geeft je bezigheid. Deze twee jaar waren met ups en downs, zowel voor het bedrijf als persoonlijk. Mentaal krijg je iedere keer weer een klap. Je moet telkens aanpassen en flexibel zijn om erdoorheen te komen.”

1G

“Ik ben op zich blij met de berichten dat er meer mag vanaf volgende week, maar dat 1G-idee wordt natuurlijk niks. Testen voor toegang bestaat al niet meer. Mensen die niet in steden wonen, moeten een half uur rijden voor een test, dat doen ze alleen voor grote evenementen en niet voor een stapavond of de kroeg. Ik hoor dat er overleg is met de sector, maar met wie dan? Wij zitten in een club met 1500 ondernemers en niemand is iets gevraagd”, benadrukt Vesters van Time Out. Ondernemer en KHN-bestuurder Van Zanten voelt ook weinig voor een 1G-beleid: “Het is geen optie. Uitgaan is iets spontaans. Je spreekt vandaag niet af wat je morgen tot diep in de nacht gaat doen.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens