Op 27 oktober, de dag dat Amsterdam 746 jaar werd, brachten landelijk bestuursleden Robèr Willemsen, Saskia Geraeds, Merijn Jansma en Jan Bas van Aalderen én KHN-directeur Dirk Beljaarts een bezoek aan de hoofdstad. Ze bezochten verschillende horecabedrijven en spraken over lokale en landelijke zaken.
In hotel Jakarta, een van de meest duurzame hotels van Amsterdam, ontmoetten de landelijk bestuursleden het bestuur van KHN Amsterdam. Het doel van deze dag: kennismaken, ervaringen uitwisselen, elkaar inspireren en kijken waar we elkaar nóg beter kunnen versterken in de lobby.
Pim Evers, voorzitter KHN Amsterdam, vertelt over het belang van de verschillende samenwerkingsverbanden, zoals het Hoteloverleg, Restaurantoverleg, Overleg Amsterdamse Clubs, Queer Horeca Amsterdam, Nederlandse Vereniging van Koptische Ondernemers, onderwijsoverleg et cetera. “De horeca bestaat uit verschillende groepen die wij als KHN allemaal vertegenwoordigen. Allemaal met hun eigen uitdagingen.”
‘KHN opent deuren die anders gesloten blijven’
In het nieuwe restaurant LOLO vertellen Roberto Barsoum en Ramez Ramzy meer over de Nederlandse Vereniging van Koptische Ondernemers (NVKO) en waarom er zoveel koptische ondernemers in Amsterdam een horecabedrijf exploiteren. De koptische ondernemers voelen zich vaak gestigmatiseerd. Ramez: “Door de samenwerking met KHN zien we dat we vaker worden uitgenodigd en betrokken worden bij belangrijke bijeenkomsten van gemeente en andere stakeholders. Er heerst een beeld van ons dat niet klopt met de werkelijkheid en we willen graag laten zien dat we onze verantwoordelijkheid nemen en een bijdrage kunnen leveren aan de uitdagingen waar de stad voor staat. KHN begeleidt ons daarin en opent deuren die anders gesloten blijven.”
Helaas wordt Amsterdam harder en langduriger getroffen door de coronacrisis dan andere regio’s. De Amsterdamse horeca is in grotere mate gericht op buitenlandse bezoekers en zakelijke bijeenkomsten. Pim: “Gelukkig zien we veel Amsterdammers, Nederlanders en toeristen uit de naastgelegen landen in de horeca. Uitgaan of uit eten gaan hebben ze lange tijd moeten missen en het lijkt alsof ze dit in willen halen. Helaas worden veel bedrijven nog wel ernstig beperkt in hun bedrijfsvoering door de coronamaatregelen en zitten we nog lang niet op het oude niveau van voor de crisis.”
Op de fiets gaan we naar de Pijp waar het jongste bestuurslid, Johanneke van Iwaarden, haar fine dining restaurant Maris Piper heeft. Geweldig eten op een prachtige locatie met een enorme chefs table waar de compagnons van Johanneke (Guillaume de Beer en Freek van Noortwijk) vaak te zien zijn. Samen exploiteren ze ook restaurants Breda, Klein Breda en Pita Kebab en Falafel in de Foodhallen. Johanneke heeft de lockdowns benut om zelf fantastische wijnen te importeren met een betere prijs-kwaliteitverhouding. Vol trots laat ze ons er een aantal proeven die ze zelf uit Duitsland heeft gehaald.
Tussendoor worden er veel ervaringen uitgewisseld over de opening van bedrijven net voor of tijdens de lockdowns. Ook de landelijke bestuursleden hebben allemaal eigen bedrijven en net als veel ondernemers in Amsterdam hebben een aantal in de afgelopen periode nieuwe bedrijven geopend. Schaalvergroting wordt momenteel door veel Amsterdamse ondernemers toegepast. Vaak wordt als reden genoemd om zo eerder alle schulden af te kunnen betalen. Bestuurslid Nicolette Bosschieter (eigenaar van vijf Pancake restaurants) vertelt over haar nieuwe avontuur in Egmond aan Zee.
Als de adviseur van Halsema belt om aan te kondigen dat ze de volgende dag naar buiten gaat brengen dat de handhaving op naleving QR-code beter moet, wordt ter plekke afgestemd hoe we daar het beste op kunnen reageren. Het is immers te verwachten dat de media een reactie van KHN verwacht en uiteraard moeten de leden goed geïnformeerd worden. Zowel vanuit het landelijke als het lokale bestuur is er regelmatig goede afstemming met burgemeester Halsema.
De avond wordt afgesloten op het Leidseplein in café De Waard van bestuurslid Arjan de Waard. Hij is ook eigenaar van café Mokum op het Leidseplein. Buurman Pieter de Kroon, eigenaar van Social Club en voorzitter van het Overleg Amsterdamse Clubs, komt ondanks de enorme drukte in zijn zaak nog even langs om bij te praten. Zijn club en ook andere clubs hebben het in Amsterdam, ondanks te vroege sluitingstijd weer erg druk. Pieter: “Gelukkig gaan gasten wat eerder uit, maar we hebben de handen vol aan ze. Het lijkt er soms op dat ze niet meer weten hoe ze zich moeten gedragen. Het is voor ons én de politie is een enorme uitdaging om alles in goede banen te leiden als het publiek massaal om 24.00 uur op straat staat. Geen enkele clubondernemer begrijpt waarom de sluitingstijd 24.00 uur moet zijn. Dit werkt onverantwoorde drukte in de hand en past totaal niet bij de voorzorgsmaatregelen die je zou moeten nemen om besmettingen te beperken.
De dag eindigt met lovende woorden over en weer voor de inspirerende dag. Het landelijk bestuur wil vaker het regio’s bezoeken voor een nadere kennismaking met bestuurders.