Per 1 juli 2024 krijg je als horecaondernemer te maken met nieuwe wetten en regels. Dit jaar zijn dat er wat minder dan normaal, onder andere omdat er nog geen nieuw kabinet is.

Verhoging minimumloon naar € 13,68

De Eerste Kamer heeft in april dit jaar ingestemd met het wetsvoorstel om het wettelijk minimumuurloon (WML) per 1 juli 2024 extra te laten stijgen. Per 1 juli 2024 stijgt het wettelijk minimumloon (WML) daarom via de reguliere verhoging met 3,1%. Dat betekent dat het WML per 1 juli € 13,68 bedraagt.

Lees meer: Wettelijk minimumuurloon per 1 juli 2024: € 13,68. | KHN

Vrachtwagenrijbewijs verplicht in elektrische bedrijfswagens

Gebruik je een elektrische bestelwagen voor je bedrijf die tussen de 3.500 en 4.250 kilo weegt? Dan heb je straks een rijbewijs C1 nodig om deze te besturen. Voor niet-elektrische bestelwagens gold deze regel al. Op dit moment mag je een elektrische bestelauto van dat gewicht rijden met rijbewijs B.

Verkoop van rookwaren per 1 juli in alle horecagelegenheden verboden

Vanaf 1 juli 2024 is het verboden om sigaretten en andere tabaksproducten te verkopen in supermarkten en horecagelegenheden. Het verbod geldt ook voor aanverwante producten, zoals vapes.

Het verbod geldt voor alle horecagelegenheden, met of zonder alcoholvergunning. Er was al een verkoopverbod voor cafés, restaurants en andere horecagelegenheden die een vergunningsplicht onder de Alcoholwet hebben. Vanaf 1 juli 2024 geldt het verbod ook voor bedrijven die geen vergunningsplicht hebben, zoals snackbars en casino's.

Lees meer: Verbod op verkoop van rookwaren in supermarkt en horeca | Tabak en rookwaren verkopen | NVWA

Doppen moeten aan plastic drankflessen vastzitten

Vanaf 3 juli moeten doppen vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Deze regel zorgt voor minder zwerfafval: omdat de dop vast zit, komt deze niet op straat of in de natuur terecht maar wordt deze ook gerecyceld.

Verplichte CO2-registratie woon-werk en zakelijk verkeer voor bedrijven

Heb jij 100 of meer werknemers in dienst? Dan moet je vanaf 1 juli 2024 jaarlijks rapporteren over het zakelijke en woon-werk verkeer van je werknemers. In de rapportage vermeld je het aantal kilometers, het gebruikte vervoermiddel en de soort brandstof. Jaarlijks lever je deze gegevens aan via een digitaal platform bij het RVO.

Lees meer: Vanaf 2024 verplichte CO2-registratie woon-werk en zakelijk… | KHN

Vakantiedagen vervallen op 1 juli 2024

Als een werknemer nog wettelijke vakantiedagen uit 2023 over had, dan vervallen die op 1 juli 2024. Bovenwettelijke vakantiedagen zijn vijf jaar geldig. Het is belangrijk dat je je werknemers goed informeert over zijn saldo vakantiedagen en de vervaldatum. Anders kan je werknemer bezwaar maken en mogelijk alsnog recht hebben op de vakantiedagen. Laat dus op tijd weten dat zijn vakantiedagen binnenkort vervallen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens