Het overleg voor een nieuwe horeca-cao is in oktober 2019 in alle rust gestart. Het overleg tussen CNV Vakmensen, FNV Horeca en KHN verloopt in een goede sfeer. Belangrijk gespreksonderwerp is onder andere de effecten van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) voor horecawerk. De gevolgen zijn fors. Via een cao kan daar wat verlichting komen. Hoe dan ook stijgen de werkgeverslasten in 2020. Andere gesprekspunten zijn het imago van horecawerk, de koopkracht en positie van horecamedewerkers.

Het cao-overleg heeft een pakket op hoofdlijnen opgeleverd. Daar zijn verschillen overbrugd. Dat wordt nu bij de bestuurlijke achterbannen getoetst.

Wat is de tussenstand?

Op dit moment zijn we het met elkaar op hoofdlijnen eens om de Wab werkbaarder te maken voor zowel medewerkers als werkgevers in de horeca, een verbeterde definitie van de term vakkracht en de onderwerpen voor de sociale agenda. We hebben nog geen overeenstemming over de loonontwikkeling bereikt.

Alle onderhandelaars gaan nu terug naar hun “achterban” om de tussenstand te toetsen en gaan begin december verder met onderhandelen.

Begin december duidelijkheid

KHN streeft ernaar om begin december duidelijkheid te bieden aan werkgevers en medewerkers per 1 januari 2020. Zo kan iedereen zich op de invoering van de Wab voorbereiden.

Hoe verder?

Als er een onderhandelingsakkoord wordt bereikt, zullen alle partijen dit volgens hun eigen procedure voorleggen. Uiteindelijk beslist voor KHN ons Landelijk Bestuur.

Lees ook

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens