Een pakket maatregelen

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de verschillen tussen vast en flexwerk aanpakken. In de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) zijn daarom maatregelen opgenomen om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om medewerkers een vast contract aan te bieden. Daarnaast mogen persoonlijke ontslaggronden via de rechter worden gecombineerd met kans op een hogere transitievergoeding. De maatregelen moeten per 1 januari 2020 ingaan.

KHN: Wab is ingewikkeld en duur

KHN heeft kritiek op de Wab. De wet maakt het in dienst nemen van medewerkers ingewikkelder en duurder. KHN heeft daarom al in mei 2018 bezwaar gemaakt en ook de Raad van State was erg kritisch over de nieuwe wet. De minister heeft naar aanleiding van deze kritiek een aantal verbeteringen in de Wab doorgevoerd. Maar horecaondernemers worden nog steeds hoge kosten gejaagd. Onder andere door de transitievergoeding die vanaf de eerste dag geldt en door de nieuwe hoge ww-premie voor alle overeenkomsten die niet onbepaalde tijd zijn met vaste uren en lonen. De regeling voor oproepovereenkomsten volgens de nieuwe definities van de Wab zijn in een horecaomgeving erg ingewikkeld en duur.

De maatregelen op een rij

De wet gaat op 1 januari 2020 in. Kijk hier voor een overzicht van alle nieuwe maatregelen van de Wet arbeidsmarkt in balans.

Meest gestelde vragen

Waar moet je nu al rekening mee houden? KHN Advies beantwoordt de meest gestelde vragen over de Wab.

Informatie van de Rijksoverheid

De Rijksoverheid geeft op haar site uitleg over de Wab en de nieuwe ww-premies, kijk hier voor meer info.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens

Actueel over dit onderwerp