Over dit thema werd nagedacht tijdens de eerste Amstelveense hackaton in ANNA.
Deelnemers kregen tien uur de tijd om tot oplossingen te komen voor de problemen op de arbeidsmarkt. Van het vinden en behouden van voldoende personeel tot automatisering en het gebruik van Artificial Intelligence (AI) op de werkvloer.
Stay On Track
De hackaton vormde het sluitstuk van het ondernemersprogramma ‘Stay on Track’, waarin ondernemers aan de hand van workshops en lezingen op zoek gingen naar oplossingen voor verschillende uitdagingen. Eén van de uitdagingen ligt in het vinden en behouden van voldoende gekwalificeerd en gemotiveerd personeel. Werkgevers hebben nog steeds moeite om bepaalde posities te vullen. Het heeft onder meer te maken met het loon, de waardering, maar ook het toekomstperspectief voor de werknemer. Jongeren van nu hebben een andere kijk op het leven. Werk en vrije tijd moeten beter in balans zijn, het werk moet betekenis hebben, en men wil een zekere mate van vrijheid. Autonomie om te kunnen bepalen waar en wanneer men het werk uitvoert, vinden jongeren belangrijk. Deze wensen zijn moeilijk te vereenzelvigen met de huidige manier waarop arbeid geregeld is. De manier van werken zal in de toekomst wellicht veranderen, maar dit kost tijd.
Robots
In de tussentijd hebben veel werkgevers steeds meer moeite om bepaalde vacatures te vullen. Dat geldt zeker voor fysiek of mentaal zwaar werk, maar ook voor repetitief, saai werk. Volgens futurist Richard van Hooijdonk, die de zaal mocht opwarmen bij de aanvang van de hackaton, wordt het saaie werk in de toekomst overgenomen door robots. Het is aan de mens om te bepalen welk werk door de robots moet worden overgenomen. Wil je in de horeca bediend worden door een robot of liever door een mens? En hoe zit dat bij zorgtaken? Ook op andere vlakken wordt werk overgenomen door AI. Van het maken van teksten tot het komen tot een juridisch pleidooi van een advocaat bij de verdediging van een verdachte. “Laat mensen vooral doen waar ze goed in zijn, en laat de rest over aan robots,” aldus Van Hooijdonk.
Toekomstbestendig
Voor de gemiddelde MKB-er klinkt een dergelijke ontwikkeling als verre toekomstmuziek. Deze ondernemers hebben doorgaans niet de kennis in huis om zelf de omslag te maken en te overzien waar nieuwe technieken kunnen worden toegepast. Bovendien ontbreekt het hen aan tijd om zich in nieuwe ontwikkelingen te verdiepen. Daar hebben ze de jongere generaties voor nodig. Ook voor het onderwijs zijn nieuwe ontwikkelingen lastig bij te benen. “We leiden nu mensen op voor banen die in de toekomst niet meer bestaan,” aldus Van Hooijdonk. Er moet dus een inhaalslag plaatsvinden; in het onderwijs, bij bedrijven, maar ook bij de overheid. Door het opzetten van een campus, waarin alle partijen samenwerken en kennis delen, kan de arbeidsmarkt toekomstbestendig worden gemaakt.
De hackaton was een eerste aanzet van een dergelijke samenwerking. Lokale ondernemers, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, studenten en scholieren werkten in groepjes samen om te komen tot oplossingen. De drie beste oplossingen werden aan het einde van de avond beloond. Daan Kroone van KHN Amstelland en KHN Regiomanager Miriam Geerlings waren ook de hele dag en avond aanwezig om te brainstormen over het vraagstuk 'Innovaties voor de arbeidsmarkt van morgen'.
Aan het einde van de dag mochten alle teams hun idee pitchen en zo kwamen er 8 mooie, inspirerende ideeën voorbij waarvan een aantal zeker de moeite waard zijn om een vervolg aan te geven. De 3 best beoordeelde ideeën ontvingen een KHN-Borrelbon, om met het team te besteden in de lokale horeca. De eerste ondernemer meldde zich direct al aan tijdens de avond om een idee verder uit te gaan werken. Wordt vervolgd!
Bekijk hier de aftermovie Eerste Dialoog Hackathon in Amstelveen (youtube.com)