Op dinsdag 12 december vond het symposium ‘Uitdagingen omzetten in Kansen’, positieve veranderingen in de gastvrijheidssector, plaats. Deelnemers van stimuleringsregeling TOTO en andere belangstellenden werd geïnspireerd om te (blijven) innoveren.

Ondernemers in de gastvrijheidssector staan voor diverse uitdagingen, waaronder de energietransitie, personeelstekorten en veranderende klantbehoeften. Gastvrij Overijssel spoort hen aan om innovatief te zijn en biedt kennis en stimuleringsregelingen, zoals TOTO, om deze uitdagingen aan te gaan. Afsluitend voor het innovatieprogramma 2020-2024 organiseerde Gastvrij Overijssel een symposium, waar Koninklijke Horeca Nederland (KHN) regio Overijssel deel van uitmaakt. Er werd een doorkijkje gegeven naar een mogelijk nieuw innovatieprogramma. Het symposium stond in het teken van uitdagingen, zoals duurzaamheid en de generatiekloof, omzetten in kansen.

Het symposium bevond zich in de unieke evenementen locatie, De Zwarte Silo, in Deventer. Tijdens het welkomstwoord van voorzitter van Gastvrij Overijssel, Jan Ybema, gaf hij de aanwezigen te kennis dat Gastvrij Overijssel reeds bezig is een nieuw innovatieprogramma voor toeristisch Overijssel voor te bereiden. Het is gebleken dat de gastvrijheidssector een topsector is met een omzet die in deze provincie is doorgegroeid boven de 2,5 miljard euro. Het betreft hier een slim- en duurzaam programma met respect voor de natuur en cultuur.

Aansluitend was het de beurt aan Fred van Schoonhoven om een toelichting te geven op de Toeristenradar.

Workshops

Na bijgepraat te zijn over bezoekersstromen in Overijssel, werd de groep opgesplitst om deel te nemen aan de workshops duurzaamheid en generatiekloof.

Greenvis gaf een aantal praktische tips over hoe je de overgang kunt maken naar een gasloze- en duurzame organisatie. In de workshop van Kim Jansen kregen de deelnemers uitleg over de generatiekloof op de werkvloer. Beide workshops gaven de aanwezigen genoeg stof tot nadenken en napraten tijdens de pauze.

Key note spreker Jan van Setten

Na de pauze nam keynote spreker, Jan van Setten, de zaal verwarrend éénvoudig mee in zijn positieve ondernemersvisie. Door zijn humoristische aanpak had hij de lachers al snel op de hand.

Innovatie Awards

Als kers op de taart was er de uitreiking van vier innovatie awards door onze nieuwe gedeputeerde, Erwin Hoogland. Het was lastig kiezen uit de 125 deelnemende toeristische bedrijven die aan het TOTO-2 innovatieprogramma hebben meegedaan. Maar, zoals één van de winnaars na afloop zei; ‘hier zijn alleen maar toppers vandaag en zo is het’. Desalniettemin mochten Arendshorst Buitenactiviteiten, Aparthotel Delden, Erve Vechtdal- Koe Safari en Groepshotel de Maathoeve de nodige felicitaties in ontvangst nemen.

Gastvrij Overijssel
Gastvrij Overijssel