Het lijkt alweer een tijd geleden dat de wateroverlast in Limburg ons trof, maar helaas zijn er sinds die 14 juli 2021 nog veel problemen nog niet opgelost.

Verzekeringen zijn te traag met uitkeren, de WTS (Wet Tegemoetkoming Schade) afwikkeling loopt in sommige gevallen langzaam en duidelijkheid over een omzetdervingsregeling is er nog steeds niet.

Omzetdervingsregeling

Over deze omzetderving wateroverlast heeft veel overleg plaatsgevonden tussen de provincie en diverse brancheorganisaties, zoals MKB Limburg, Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV), HISWA/RECRON en KHN. Onze gezamenlijke wensen zijn meerdere malen door de provincie Limburg bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) onder de aandacht gebracht. Minister Grapperhaus heeft destijds namelijk gezegd dat hij Limburg niet de steek zou laten.

Naast de overleggen met het Ministerie van EZK vanuit de provincie Limburg, zijn er diverse locatiebezoeken en ronde tafelgesprekken geweest in samenwerking met de brancheorganisaties, om de beleidsmakers in Den Haag duidelijk te maken hoe schrijnend de situatie in sommige gevallen is. En dat een omzetdervingsregeling noodzakelijk is, ook voor bedrijven zonder materiƫle schade. Daarnaast hebben de brancheorganisaties in december een gezamenlijke brief, specifiek gericht aan de Limburgse Tweede Kamerleden, gestuurd. Zo hebben we ook via deze weg de wateroverlast problematiek en de schreeuw vanuit de getroffen ondernemers om een fatsoenlijke regeling nogmaals onder de aandacht gebracht.

Naar aanleiding van onze brief is er een motie ingediend door Dion Graus (PVV) en Bart van Kent (SP). Deze motie heeft wat meer beweging gebracht. De omzetdervingsregeling wordt nu uitgewerkt, maar helaas zijn de eerste signalen over de voorwaarden die waarschijnlijk gaan gelden in deze regeling niet helemaal wat wij voor ogen hadden en ronduit slecht te noemen. De Rijksoverheid heeft zelfs voornemens om deze regeling al per 1 februari in te laten gaan. Tevens vindt de Rijksoverheid dat de TVL en de NOW, naast de verzekeringen en WTS, genoeg compensatie biedt. Daar zijn wij het niet mee eens en daarover zullen we opnieuw ten strijde trekken.

Om het tij te keren en verandering te krijgen in de voorgestelde voorwaarden van de omzetdervingsregeling, zijn er ook in 2022 diverse overleggen geweest met gedeputeerde Dhr. Satijn, LWV, MKB Limburg, HISWA/RECRON, KHN en de burgemeester Prevoo van Valkenburg aan de Geul. Tijdens dit overleg zijn nieuwe acties uitgezet. Zo is er ondertussen een reactie op de voorgestelde omzetdervingsregeling verstuurd naar het Ministerie van EZK en staat er op korte termijn een overleg met KHN, HISWA/RECRON, LWV, MKB Limburg, de provincie Limburg, burgemeester Prevoo en het ministerie van EZK ingepland. De voorwaarden moeten worden aangepast, want deze zijn nu ontoereikend en schandalig te noemen.

Zodra er meer bekend is houden we jullie op de hoogte.

Vragen

Voor vragen, informatie en advies kun je ook terecht bij jouw regiomanagers:

  • Christiaan Fijen (KHN Midden- en Zuid-Limburg): 06 51 31 15 57- c.fijen@khn.nl
  • Hellen Massen (KHN Zuid-Limburg): 06 10 71 42 34 - h.massen@khn.nl
  • Christel Nabuurs (KHN Noord- en Midden-Limburg): 06 53 36 91 13 - c.nabuurs@khn.nl

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens