Alleen al voor het ontsleutelen van gestolen data kregen cybercriminelen in 2021 volgens schattingen van internationale experts tientallen miljarden euro’s losgeld betaald. Heb jij een beeld van jouw digitale (on)veiligheid?

In Nederland stijgt de cybercrime naar verwachting jaarlijks met 30%, mede omdat het toegenomen thuiswerken bedrijven extra kwetsbaar maakt.

Cybercriminelen richten zich behalve op grote ondernemingen óók steeds vaker op het MKB. Elk bedrijf is ongeacht de grootte een potentieel slachtoffer dat van het ene op het andere moment volledig stil wordt gelegd. Vaak kan de zaak pas na betaling van losgeld aan cybercriminelen weer worden opgestart.

Online training

Preventie verkleint de kans dat dit horrorscenario zich voordoet. Het trainen van personeel is daarbij essentieel. De praktijk leert dat er wat dat betreft nog een wereld te winnen valt. In geval van cybercriminaliteit blijkt herhaaldelijk dat werknemers niet of nauwelijks op een aanval voorbereid waren.

Tijdens de één uur durende online trainingen van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC) worden op een efficiënte manier tips en tricks gegeven. Op basis van praktijkvoorbeelden krijg jij en/of jouw werknemers een beeld van jouw digitale (on)veiligheid. Dat gebeurt mede door ethical hackers die laten zien hoe bedrijven de dupe kunnen worden van diefstal van data.

Volgens RPC-projectleider Josefien Hofstede gaat voor deelnemers aan de trainingen een wereld open: ‘De meesten realiseerden zich nooit wat voor enorme ellende cybercrime zowel zakelijk als persoonlijk kan veroorzaken. Men is geneigd te denken dat het alleen een ander overkomt en heeft niet in de gaten dat je zélf potentieel slachtoffer en makkelijke prooi bent. Na het volgen van de online training zijn ze beter bewapend tegen hacken, afpersing, chantage en andere narigheid.‘

Deelnemers aan de trainingen zijn blij dat die veel bruikbare praktijkkennis opleveren, kort duren en niets kosten: ‘De respons op onze vraag of men de training bij anderen aan zou bevelen is 100% positief. Men ziet de training als een waardevolle diepte investering’, aldus Josefien Hofstede.

Binnen het RPC trekken gemeenten, politie en Openbaar Ministerie samen op. Het accent ligt op preventie.

De online trainingen kunnen zowel individueel als collectief worden gevolgd. Dat laatste gebeurt onder meer door winkeliers- en ondernemersverenigingen. De trainingen zijn landelijk beschikbaar voor ondernemers en winkeliers. Daarbij gaat het niet alleen om cybercrime, maar ook om zogenoemde High Impact Crimes. Dat is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals straatroof, overvallen, zware mishandeling en inbraken. Alle RPC-trainingen zijn te vinden op RPCNH: Activiteiten.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens