We hebben de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij gezet.

Wat zijn de hoofdlijnen van de coronaregels voor de horeca?

Horeca (inclusief terras) is gesloten, met uitzondering van afhalen en bezorgen.
Alcoholverstrekking vanuit inrichtingen met een alcoholwetvergunning wordt niet toegestaan.

Wat zijn de regels voor het afhalen van eten en drinken?

Nu horecazaken alleen open mogen zijn voor afhaal en bezorgen hoeft geen geldig te coronatoegangsbewijs worden getoond. Wel is een mondkapje verplicht voor het publiek. Publiek moet 1,5 meter afstand houden en het verblijf in de zaak moet zo kort mogelijk zijn. Afhalen mag binnen de reguliere openingstijden zoals opgenomen in de exploitatievergunningen. Het afhalen moet zich richten op het meegeven van eten/drinken voor consumptie elders. De ondernemer moet er zorg voor dragen dat publiek niet voor de zaak of in directe omgeving van de zaak blijft
hangen om het eten/drinken te consumeren.

Wat wordt verstaan onder directe omgeving van een eet- en drinkgelegenheid?

De directe omgeving behelst in ieder geval, maar niet uitsluitend, de ruimte waar normaal gesproken het terras wordt geëxploiteerd. Maar ook de wat ruimere omgeving van een eet- en drinkgelegenheid valt daaronder. Ook in de reguliere situatie wordt een exploitant verantwoordelijk gehouden voor de gang van zaken in de directe omgeving van de zaak (artikel 3.16 lid 3 APV). Dat betekent dat de exploitant verantwoordelijk is voor:
• de binnenruimte;
• ruimte die is vergund als terras;
• ruimte direct voor de eigen gevel.

Wat mag er aangeboden worden voor afhaal?

De beperking tot afhaal voor gebruik anders dan ter plaatse betekent ook dat een exploitant niet mag faciliteren dat gekochte waren direct worden geconsumeerd. Dus
• producten niet in direct consumeerbare vorm aanbieden;
• geen gelegenheid creëren voor de inrichting om te eten en drinken;
• niet de toiletten ter beschikking stellen;
• geen peper, zout, sausjes en dergelijke uitstallen om ter plekke eten te kruiden;
• geen extra afvalbakken plaatsen om het mogelijk te maken bakjes en zakjes direct weg te gooien;
• niet serveren op eigen servies, geen eigen bestek;
• geen muziek draaien of TV aanzetten om een sfeer te creëren waarin mensen uitgenodigd worden om ter plaatse te blijven.
Het betekent niet dat producten die naar hun aard geschikt zijn om direct te consumeren, zoals koffie, thee, appeltaart, etc. niet meer verkocht mogen worden, maar dat moet dan wel nadrukkelijk gebeuren in verpakkingen die het mogelijk maken de waren mee te nemen, dus met deksel, in een zakje, etc. Dat klanten ervoor kiezen dit direct op te gaan eten en drinken komt niet voor rekening van de exploitant, mits hij er verder alles aan doet om consumptie ter plaatse en in de directe omgeving zoals hierboven omschreven tegen te gaan.

Wat zijn de regels voor verstrekken van alcohol?

Zaken met een alcoholwetvergunning mogen op grond van de Alcoholwet alleen alcohol schenken voor consumptie ter plaatse. Ook nu de horecazaak helemaal niet open mag zijn om ter plekke te consumeren, mag er geen alcohol (ook geen glühwein) worden verkocht om mee te geven om elders te consumeren. Anders dan vorig jaar gedoogt de burgemeester het verstrekken van alcohol dus niet.

Wat zijn de regels voor culinaire wandelingen?

Culinaire wandelingen zijn een evenement in de zin van de Wet publieke gezondheid (elke voor het publiek toegankelijke verrichting van vermaak). Deze wandelingen zijn namelijk gericht op vermaak en trekken van publiek. Op grond van de huidige regels geldt een evenementenverbod, daarom zijn georganiseerde culinaire wandelingen tussen verschillende restaurants en cafés in de stad niet toegestaan.

Mag er een uitgiftepunt worden ingericht op het terras of bij de ingang voor afhalen van bestellingen bij eet- en drinkgelegenheden?

Het uitgiftepunt mag niet op het terras, wel vanuit de ingang van zaak. De ondernemer moet er voor zorg dragen dat een evt. wachtrij niet de openbare weg blokkeert en dat de bezoekers afstand kunnen houden. Bezoekers mogen ook binnen afhalen, zolang het verblijf binnen beperkt is.

Mag ik andere producten verkopen of diensten aanbieden vanuit mijn horecazaak of terras?

Nee, de reguliere regels gelden hierbij. Alcoholschenkende bedrijven mogen op grond van de alcoholwet geen kleinhandel aanbieden. Daarnaast gelden de regels uit het bestemmingsplan.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens