We hebben de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij gezet.
Horeca (inclusief terras) is gesloten, met uitzondering van afhalen en bezorgen.
Alcoholverstrekking vanuit inrichtingen met een alcoholwetvergunning wordt niet toegestaan.
Nu horecazaken alleen open mogen zijn voor afhaal en bezorgen hoeft geen geldig te coronatoegangsbewijs worden getoond. Wel is een mondkapje verplicht voor het publiek. Publiek moet 1,5 meter afstand houden en het verblijf in de zaak moet zo kort mogelijk zijn. Afhalen mag binnen de reguliere openingstijden zoals opgenomen in de exploitatievergunningen. Het afhalen moet zich richten op het meegeven van eten/drinken voor consumptie elders. De ondernemer moet er zorg voor dragen dat publiek niet voor de zaak of in directe omgeving van de zaak blijft
hangen om het eten/drinken te consumeren.
De directe omgeving behelst in ieder geval, maar niet uitsluitend, de ruimte waar normaal gesproken het terras wordt geëxploiteerd. Maar ook de wat ruimere omgeving van een eet- en drinkgelegenheid valt daaronder. Ook in de reguliere situatie wordt een exploitant verantwoordelijk gehouden voor de gang van zaken in de directe omgeving van de zaak (artikel 3.16 lid 3 APV). Dat betekent dat de exploitant verantwoordelijk is voor:
• de binnenruimte;
• ruimte die is vergund als terras;
• ruimte direct voor de eigen gevel.
De beperking tot afhaal voor gebruik anders dan ter plaatse betekent ook dat een exploitant niet mag faciliteren dat gekochte waren direct worden geconsumeerd. Dus
• producten niet in direct consumeerbare vorm aanbieden;
• geen gelegenheid creëren voor de inrichting om te eten en drinken;
• niet de toiletten ter beschikking stellen;
• geen peper, zout, sausjes en dergelijke uitstallen om ter plekke eten te kruiden;
• geen extra afvalbakken plaatsen om het mogelijk te maken bakjes en zakjes direct weg te gooien;
• niet serveren op eigen servies, geen eigen bestek;
• geen muziek draaien of TV aanzetten om een sfeer te creëren waarin mensen uitgenodigd worden om ter plaatse te blijven.
Het betekent niet dat producten die naar hun aard geschikt zijn om direct te consumeren, zoals koffie, thee, appeltaart, etc. niet meer verkocht mogen worden, maar dat moet dan wel nadrukkelijk gebeuren in verpakkingen die het mogelijk maken de waren mee te nemen, dus met deksel, in een zakje, etc. Dat klanten ervoor kiezen dit direct op te gaan eten en drinken komt niet voor rekening van de exploitant, mits hij er verder alles aan doet om consumptie ter plaatse en in de directe omgeving zoals hierboven omschreven tegen te gaan.
Zaken met een alcoholwetvergunning mogen op grond van de Alcoholwet alleen alcohol schenken voor consumptie ter plaatse. Ook nu de horecazaak helemaal niet open mag zijn om ter plekke te consumeren, mag er geen alcohol (ook geen glühwein) worden verkocht om mee te geven om elders te consumeren. Anders dan vorig jaar gedoogt de burgemeester het verstrekken van alcohol dus niet.
Culinaire wandelingen zijn een evenement in de zin van de Wet publieke gezondheid (elke voor het publiek toegankelijke verrichting van vermaak). Deze wandelingen zijn namelijk gericht op vermaak en trekken van publiek. Op grond van de huidige regels geldt een evenementenverbod, daarom zijn georganiseerde culinaire wandelingen tussen verschillende restaurants en cafés in de stad niet toegestaan.
Het uitgiftepunt mag niet op het terras, wel vanuit de ingang van zaak. De ondernemer moet er voor zorg dragen dat een evt. wachtrij niet de openbare weg blokkeert en dat de bezoekers afstand kunnen houden. Bezoekers mogen ook binnen afhalen, zolang het verblijf binnen beperkt is.
Nee, de reguliere regels gelden hierbij. Alcoholschenkende bedrijven mogen op grond van de alcoholwet geen kleinhandel aanbieden. Daarnaast gelden de regels uit het bestemmingsplan.