’Hotelpiraten’ Jan V. (63) en Jolanda H. (54) zijn dinsdag door de rechtbank Assen veroordeeld tot celstraffen van drie en vier jaar. Het stel is volgens de rechtbank schuldig aan het ’geraffineerd’ samenwerken bij het logeren en eten in talrijke hotels zonder te betalen.

De rechtbank oordeelde dat het tweetal het vertrouwen van mensen en bedrijven heeft geschonden en vindt dat er financiële genoegdoening moet komen. Jan V. moet 16.000 euro terugbetalen aan 51 slachtoffers. Jolanda H. nog eens 12.000 euro aan 24 personen.

Geraffineerde aanpak

Het veroordeelde koppel genoot volop bij tientallen hotels en B&B’s van de service. Zij kozen bewust voor kleinschalige hotels en bed & breakfasts, omdat daar vaak niet vooraf betaald hoeft te worden. Ook vroeg het stel soms of ze één of twee nachten konden blijven slapen en betaalden dan vooraf. Na op die manier het vertrouwen te hebben gewonnen werd vervolgens gevraagd of ze nog een paar dagen konden blijven. Op de afgesproken vertrekdag gingen de twee oplichters er dan zonder te betalen vandoor. In een aantal gevallen namen zij de door het hotel uitgeleende fietsen mee en verkochten deze. Om de horecaondernemers op het verkeerde been te zetten, lieten zij persoonlijke bezittingen van geringe waarde achter.

Zestig aangiften

Er volgden ruim zestig aangiften. Het stel liet de onbetaalde rekening in een hotel soms wel een week lang oplopen.

Wat kunt u als ondernemer hier tegen doen? KHN adviseert.

Het is lastig om eet- en slaappiraten aan te pakken, maar KHN heeft een paar adviezen:

  • Doe altijd aangifte!
    KHN adviseert horecaondernemers om altijd aangifte te doen van oplichting. Justitie zal eerder werk maken van oplichting/eetpiraterij wanneer er meerdere aangiftes of meldingen over dezelfde persoon/personen bekend zijn. Doe dus altijd aangifte. Zeker wanneer de eet-/slaappiraat nog in uw zaak is of er bijvoorbeeld camerabeelden zijn of u een duidelijk signalement kunt geven. U kunt zich in een strafzaak als 'benadeelde partij' voegen. Dit betekent dat de rechter in zijn vonnis in de strafzaak rekening houdt met het feit dat er nog sprake is van een openstaande rekening en in het vonnis opneemt dat deze aan u moet worden betaald.

  • Aanbetalen/vooruitbetalen
    Laat je gasten aanbetalen. Deze methode is in zowel restaurants als hotels effectief. En houd je hierbij aan de UVH.

  • Controle debiteuren
    Wacht niet te lang met de controle van uitstaande betalingen van gasten die in huis zijn. Trek tijdig aan de bel.

Lees hier meer tips tegen eetpiraten.